Pokud patříte mezi širokou řadu milovníků chilli, možná právě teď sklízíte úrodu ze zahrádky nebo balkonu a hledáte, jak uchovat ostré chutě čerstvých chilli papriček na celou nadcházející sezonu. Jednou z možností je oblíbená sladká nebo sladkokyselá chilli omáčka.
Domácí sladkokyselá chilli omáčka – jednoduchý recept pro milovníky ostrých chutí
Tahle omáčka je pro mnoho milovníků pálivých jídel stará láska, která nerezaví. V dobách, kdy Češi začali objevovat kouzlo asijské kuchyně, thajská chilli omáčka nechyběla snad v žádné kuchyni. A i když jsme za tu dobu objevili spoustu nových pálivých chutí, pro tuhle nasládlou, a nepříliš pálivou omáčku má spoustu z nás slabost.
V domácí verzi si můžete pálivost upravit přesně podle vlastních chutí, navíc máte kontrolu nad kvalitou. Pokud se do výroby pustíte, udělejte rovnou větší dávku a připravte hezké ozdobné lahvičky, které pak můžete věnovat jako hezký jedlý dárek.
Chilli papričky použijte ideálně z vlastní úrody, ale jestli nejste zrovna nadšení zahrádkáři, poohlédněte se po chilli papričkách na farmářských trzích, kde narazíte na spoustu druhů ve velmi dobré kvalitě.
Základem by měly být velké červené chilli papričky, které nejsou přehnaně ostré. Pokud ale máte tzv. plechovou hubu a hodně pálivá jídla máte rádi, nakombinujte je s pálivějšími druhy, např. bird´s chilli nebo habanero.
Než začnete se samotnou výrobou omáčky, připravte sterilizované sklenice. Nejprve je umyjte v horké vodě s přípravkem na mytí nádobí. Mezitím předehřejte troubu na 130 stupňů a umyté sklenice do ní dejte na 15–20 minut.
Domácí sladká chilli omáčka v thajském stylu
Na přípravu potřebujete:
- 225 g bílého cukru
- 250 ml převařené nebo filtrované vody
- 125 ml rýžového (nebo bílého vinného) octa
- 3 stroužky česneku
- 4 velké červené chilli papričky
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce studené vody
Postup:
- Dlouhé červené chilli papričky jsou většinou velmi mírně pálivé, ale přesto je lepší na manipulaci s nimi použít jednorázové gumové rukavice.
- Z chilli papriček odstraňte stonek, rozkrojte je podélně a nakrájete je najemno nebo je nahrubo pomixujte v malém mixéru, použijte i semínka.
- V menším rendlíku rozpusťte cukr ve vodě, přidejte rýžový ocet, najemno nasekaný česnek a nasekané chilli papričky. Na středním plameni přiveďte směs k varu a nechte vařit 12 minut.
- Ve studené vodě rozmíchejte kukuřičný škrob. Pod rendlíkem zmírněte oheň na minimum a do omáčky vmíchejte škrobovou vodu. Důkladně promíchejte a nechte 3 minuty provařit.
- Omáčku nechte pár minut chladnout a poté ji přendejte pomocí širokého trychtýře do sterilizovaných lahví. Jakmile omáčka úplně vychladne, přendejte ji do lednice, ktde vydrží až 3 měsíce.
Zdroj: www.itsnotcomplicatedrecipes.com, zdroj foto: iStock