Suroviny
- Lilek 200 g
- červená paprika (nejlépe špičatá ve tvaru rohu) 600 g
- Česnek 30 g
- Cibule 100 g
- Olej 20 ml
- užená paprika 5 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Lilky a papriky dejte na plech s pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.
- Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu a papriky oloupejte. Pomůže, pokud je ještě horké dáte do mísy a přikryjete fólií, aby se zapařily. Poté dužinu z paprik a lilku rozmixujte.
- Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.