Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ajvar
Původem srbská čalamáda z paprik a lilku je skvělý zdroj vitaminů, ale především chuti. Skvělá k masu nebo jen tak s čerstvým pečivem. Příprava je trošku pracná, takže pokud už se do ní pustíte, klidně znásobte množství a udělejte si pořádnou zásobu.
nad 2 hodiny
Suroviny
- Lilek 200 g
- červená paprika (nejlépe špičatá ve tvaru rohu) 600 g
- Česnek 30 g
- Cibule 100 g
- Olej 20 ml
- užená paprika 5 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Lilky a papriky dejte na plech s pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.
- Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu a papriky oloupejte. Pomůže, pokud je ještě horké dáte do mísy a přikryjete fólií, aby se zapařily. Poté dužinu z paprik a lilku rozmixujte.
- Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.
O restauraci PODOLKA
Restaurace Podolka se otevřela v dubnu 2012 v Praze 4 – Podolí, v prostorách Yacht klubu CERE. Nabízí denně čerstvé speciality pestré vegetariánské, rybí i masové kuchyně. Kuchaři připravují pokrmy a nápoje s úctou a respektem k přírodním zdrojům podle vlastních receptur, s využitím zejména tuzemské sezonní nabídky surovin, ze zdrojů domácích producentů a šetrných společností. V Maurerově výběru Grand Restaurant 2014 restauraci najdete na 95. místě. Jejím šéfkuchařem je Jaroslav Rezek.
Více informací najdete na www.restauracepodolka.cz