Původem srbská čalamáda z paprik a lilku je skvělý zdroj vitaminů, ale především chuti. Skvělá k masu nebo jen tak s čerstvým pečivem. Příprava je trošku pracná, takže pokud už se do ní pustíte, klidně znásobte množství a udělejte si pořádnou zásobu.
1 porce
120 minut
Suroviny
Lilek
200 g
červená paprika (nejlépe špičatá ve tvaru rohu)
600 g
Česnek
30 g
Cibule
100 g
Olej
20 ml
užená paprika
5 g
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Lilky a papriky dejte na plech s pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.
Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu a papriky oloupejte. Pomůže, pokud je ještě horké dáte do mísy a přikryjete fólií, aby se zapařily. Poté dužinu z paprik a lilku rozmixujte.
Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.