V zimním období se musíme smířit s nedostatkem čerstvého ovoce. Dá se sice sehnat v každém obchodě s potravinami, ale není dozrálé, a proto mu chybí mnoho přirozeně se vyskytujících vitamínů. Odborníci se shodují, že nejlepší je jíst lokální sezonní suroviny. Prospěšné látky, vitamíny a minerály se dají doplnit různými potravinami.
Pusťte do kuchyně blahodárné potraviny, které v zimě nejlépe podpoří imunitu
Doplňte vitamín C
O výjimečných účincích kysaného zelí věděli již ve středověku, kdy bylo součástí pokrmů na námořních lodích. Námořníci tak doplňovali potřebný vitamín C, aby se vyhnuli kurdějím. Vědecké poznatky ukazují, že fermentované zelí dokáže zatočit se všelijakými chorobami.
V jídelníčku nešetřete česnekem a cibulí. Jsou přírodními antibiotiky, nemají tedy jen preventivní, ale i léčebné účinky. Dalším skvělým zdrojem zdravé zimní stravy je červená řepa, křen, růžičková kapusta nebo kadeřávek. Z ovoce upřednostňujte jablka a hrušky.
Zapojte do jídelníčku obiloviny a luštěniny
V celoročním jídelníčku, ale obzvlášť v zimním období by neměly chybět obiloviny, ale také luštěniny. Z fazolí, čočky nebo cizrny lze připravit velmi dobrá a vyvážená jídla. Ráno připravte například ovesnou nebo jáhlovou kaši, která zasytí a navíc dodá potřebné minerály.
Do zeleninové polévky přidejte hrstku červené čočky, která je rychle uvařená a nemusí se předem namáčet. Má velmi jemnou a příjemnou chuť a polévku krásně zahustí.
Vsaďte na koření, které zahřeje
Do zimního jídelníčku zapojte kari, pepř, kurkumu, zázvor a skořici. Nezapomínejte ani na jogurty, ryby a dostatečný pitný režim. Potřebné tekutiny vám kromě ovocných čajů a vody dodají i polévky. Kvalitní vývary jsou lék na duši i pro zdraví.
Zdroj: Moje zdraví
redaktorka FTV Prima