Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem
Zdroj: Klára Michalová
Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem
Zdroj:
Klára Michalová
Čočka je ideální jídlo, pokud potřebujete nakrmit partu lidí. Z jednoho balíčku vykouzlíte opravdu plný hrnec skvělého jídla. Doplňte ji zeleninou a na dochucení použijte kousek uzené slaniny a paprikový ajvar a uvidíte, že se po ní jen zapráší! A pokud vám přece jen nějaká zbyde, stačí ji naředit vodou nebo vývarem, lehce dochutit a máte výbornou čočkovou polévku.
Postup přípravy
-
Čočku propláchněte a přes noc namočte do většího množstí studené vody (v případě nouze stačí i na hodinu).
-
Znovu propláchněte a zalijte čistou vodou. Přidejte 2 lžičky soli a lžíci saturejky a čočku uvařte doměkka, poté slijte a v cedníku propláchněte.
-
Ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujte anglickou slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Přihoďte mrkve a řapíky celeru na kostičky a nasekaný česnek. Restujte 2 minuty, poté přidejte uzenou papriku, mletý římský kmín a hladkou mouku. Krátce zarestujte a přilijte horkou vodu. Metličkou rozmíchejte dohladka.
-
Přidejte brambory nakrájené na malé kostičky, bobkové listy, saturejku, sůl a pepř. Vařte 15–20 minut.
-
Poté vmíchejte uvařenou čočku a vinný ocet, případně dosolte.
-
Nakonec vmíchejte ajvar a hrst nasekané petržele.
Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem 2
Zdroj: Klára Michalová
Čočka se slaninou, zeleninou a ajvarem 2
Zdroj:
Klára Michalová