Suroviny
- zelená čočka (francouzská Puy, propláchnutá) 3/4 hrnku
- červená cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- salátová okurka (zbavená semínek) 1/5 ks
- červená paprika (tenkostěnná ) 1/2 ks
- červené chilli papričky (větší ) 1 ks
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 3 lžíce
Dresink
- dijonská hořčice 2 lžičky
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku přeberte a důkladně propláchněte. Dejte ji do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a čočku uvařte doměkka (trvá to asi 15–20 minut). Čočku slijte a nechte stranou.
- Najemno nakrájenou červenou cibuli vmíchejte do ještě horké čočky, zbytkové teplo ji spaří, takže nebude tak štiplavá a salát díky tomu déle vydrží (syrová cibule v pokrmech rychle začne kvasit).
- Připravte dresink – metličkou v misce prošlehejte hořčici s olejem, pak zašlehejte ocet a dochuťte solí a pepřem. Hotovou zálivku vmíchejte do horké čočky, chuť se krásně vsákne do čočky a výsledný salát bude o to lepší. Poté nechte čočku vychladnout.
- Do vychladlé čočky přimíchejte okurku, papriku a chilli paričku zbavenou semínek, vše nakrájené na drobné kostičky. Nakonec do salátu zamíchejte nasekanou hladkolistou petržel.
Výborný salát ze zelené čočky s okurkou 2 Zdroj: iStock