Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čočkové chilli
Suroviny (6 porcí)
- zelená velká čočka 200 g
- červená cibule 2 ks
- mrkev 1 ks
- červená paprika 1 ks
- slunečnicový olej 6 lžic
- chilli paprička 1 ks
- česnek 3 stroužky
- římský kmín 1 lžíce
- mleté chilli 1 lžička
- rajčatový protlak 3 lžíce
- uzená mletá paprika 1 lžíce
- bobkový list 3 ks
- sůl 1 lžíce
- červené fazole (red kidney) 2 plechovky (po 400 g)
- drcená rajčata 1 plechovka (400 g)
- šťáva z 1/2 limety
- nadrobno nasekané oregano 1 lžíce
- čerstvý koriandr 1 hrst
- další chilli papričky nebo nakládané jalapeños na posypání
Postup
- Čočku namočte 12 hodin předem do studené vody.
- Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kostky, kapii zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 2 minuty. Mezitím nasekejte najemno feferonku, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. K cibuli vsypte mrkev a kapii a restujte ji na středním stupni 7 minut, až změkne. Postupně přidávejte feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujte, než přidáte další.
- Čočku slijte, propláchněte vodou a vsypte ji do hrnce. Přidejte bobkové listy, zlehka osolte, promíchejte a zalijte 800 ml vlažné vody. Vařte na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.
- Konzervované fazole sceďte. Vsypte je k čočce, přidejte rajčata a vařte 10 minut.
- Zakápněte limetovou šťávou, vmíchejte oregano a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Vydalo nakladatelství Smart Press.