návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Čočkové chilli

Hodnoceno: 2x
6 porcí
do 1 hodiny
Čočkové chilli
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Čočkové chilli
Je dost možné, že jakmile ochutnáte luštěninové chilli, na masové si už ani nevzpomenete. Hustá rajčatová omáčka, příjemná doznívající ostrost a zároveň hřejivost každého sousta, sytost a nenáročná příprava mu získávají plusové body. Použijte neloupanou čočku, která se nerozvaří. Černé fazole se postarají o barevný kontrast, můžete použít konzervované nebo si je uvařit, avšak v odděleném hrnci. Obměnit je můžete za kukuřici nebo cuketu. Podávejte s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami a zakysanou smetanou či sójovým jogurtem.

Postup

  1. Čočku namočte 12 hodin předem do studené vody.
  2. Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kostky, kapii zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 2 minuty. Mezitím nasekejte najemno feferonku, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. K cibuli vsypte mrkev a kapii a restujte ji na středním stupni 7 minut, až změkne. Postupně přidávejte feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujte, než přidáte další. 
  3. Čočku slijte, propláchněte vodou a vsypte ji do hrnce. Přidejte bobkové listy, zlehka osolte, promíchejte a zalijte 800 ml vlažné vody. Vařte na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut. 
  4. Konzervované fazole sceďte. Vsypte je k čočce, přidejte rajčata a vařte 10 minut. 
  5. Zakápněte limetovou šťávou, vmíchejte oregano a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami. 
Čočkové chilli
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Čočkové chilli

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: luštěniny , veganské recepty , Hlavní jídla