Čočkové chilli

Moje hodnocení
12x

Je dost možné, že jakmile ochutnáte luštěninové chilli, na masové si už ani nevzpomenete. Hustá rajčatová omáčka, příjemná doznívající ostrost a zároveň hřejivost každého sousta, sytost a nenáročná příprava mu získávají plusové body. Použijte neloupanou čočku, která se nerozvaří. Černé fazole se postarají o barevný kontrast, můžete použít konzervované nebo si je uvařit, avšak v odděleném hrnci. Obměnit je můžete za kukuřici nebo cuketu. Podávejte s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami a zakysanou smetanou či sójovým jogurtem.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku namočte 12 hodin předem do studené vody.
  2. Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kostky, kapii zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 2 minuty. Mezitím nasekejte najemno feferonku, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. K cibuli vsypte mrkev a kapii a restujte ji na středním stupni 7 minut, až změkne. Postupně přidávejte feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujte, než přidáte další.
  3. Čočku slijte, propláchněte vodou a vsypte ji do hrnce. Přidejte bobkové listy, zlehka osolte, promíchejte a zalijte 800 ml vlažné vody. Vařte na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.
  4. Konzervované fazole sceďte. Vsypte je k čočce, přidejte rajčata a vařte 10 minut.
  5. Zakápněte limetovou šťávou, vmíchejte oregano a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty