Čočkové chilli
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Čočkové chilli
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Je dost možné, že jakmile ochutnáte luštěninové chilli, na masové si už ani nevzpomenete. Hustá rajčatová omáčka, příjemná doznívající ostrost a zároveň hřejivost každého sousta, sytost a nenáročná příprava mu získávají plusové body. Použijte neloupanou čočku, která se nerozvaří. Černé fazole se postarají o barevný kontrast, můžete použít konzervované nebo si je uvařit, avšak v odděleném hrnci. Obměnit je můžete za kukuřici nebo cuketu. Podávejte s bílou rýží nebo kukuřičnými tortillami a zakysanou smetanou či sójovým jogurtem.
Postup přípravy
-
Čočku namočte 12 hodin předem do studené vody.
-
Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kostky, kapii zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 2 minuty. Mezitím nasekejte najemno feferonku, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. K cibuli vsypte mrkev a kapii a restujte ji na středním stupni 7 minut, až změkne. Postupně přidávejte feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujte, než přidáte další.
-
Čočku slijte, propláchněte vodou a vsypte ji do hrnce. Přidejte bobkové listy, zlehka osolte, promíchejte a zalijte 800 ml vlažné vody. Vařte na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.
-
Konzervované fazole sceďte. Vsypte je k čočce, přidejte rajčata a vařte 10 minut.
-
Zakápněte limetovou šťávou, vmíchejte oregano a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.
Čočkové chilli
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Čočkové chilli
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka