Suroviny
- zelená čočka (velká ) 200 g
- červená cibule 2 ks
- mrkev 1 ks
- červená paprika 1 ks
- slunečnicový olej 6 lžic
- chilli papričky 1 ks
- česnek 3 stroužky
- římský kmín 1 lžíce
- chilli (mleté ) 1 lžička
- rajský protlak 3 lžíce
- uzená paprika (mletá ) 1 lžíce
- bobkový list 3 ks
- červené fazole (red kidney) 2 plechovky (po 400 g)
- drcená rajčata 1 plechovka (400 g)
- limetková šťáva z 1/2 limety
- oregano (nadrobno nasekané ) 1 lžíce
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- chilli papričky (další chilli papričky nebo nakládané jalapeños na posypání)
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Čočku namočte 12 hodin předem do studené vody.
- Druhý den oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kostky, kapii zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a restujte ji 2 minuty. Mezitím nasekejte najemno feferonku, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. K cibuli vsypte mrkev a kapii a restujte ji na středním stupni 7 minut, až změkne. Postupně přidávejte feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujte, než přidáte další.
- Čočku slijte, propláchněte vodou a vsypte ji do hrnce. Přidejte bobkové listy, zlehka osolte, promíchejte a zalijte 800 ml vlažné vody. Vařte na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.
- Konzervované fazole sceďte. Vsypte je k čočce, přidejte rajčata a vařte 10 minut.
- Zakápněte limetovou šťávou, vmíchejte oregano a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.
Čočkové chilli Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka