Každý rok si milovníci dobrého jídla po celém světě připomínají Mezinárodní den těstovin – World Pasta Day. Zajímá vás, kdy se tento svátek poprvé objevil? Nebo se chcete dozvědět něco nového o typické italské pastě? Tak čtěte dál!
Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi! Zdroj: iStock
Každý rok si milovníci dobrého jídla po celém světě připomínají Mezinárodní den těstovin – World Pasta Day. Zajímá vás, kdy se tento svátek poprvé objevil? Nebo se chcete dozvědět něco nového o typické italské pastě? Tak čtěte dál!
Den oslavující těstoviny připadá každý rok na 25. října. Nápad na jeho zavedení vznikl už v roce 1995, kdy se v italském Římě konal první Světový kongres těstovin pořádaný Mezinárodní organizací výrobců těstovin (International Pasta Organisation). Cílem bylo oslavit těstoviny jako symbol kvalitní, chutné a dostupné stravy, která spojuje různé kultury napříč kontinenty. Celosvětově se začal propagovat až od roku 1998.
Většina z nás si těstoviny spojuje především s Itálií. První zmínka o nich se objevuje údajně ve známé Apiciově kuchařce z 1. století našeho letopočtu, kde se zmiňují nudle zvané laganon. Některé prameny však uvádějí, že pokrmy z těsta podobné těstovinám se vyráběly už v dávné Číně před více než 4 000 lety, konkrétně nudle z prosa. A tak může historie těstovin sahat až do těchto dob. Přesto se Itálie stala jejich domovem a kolébkou moderní těstovinové kultury.
Kompletní recept najdete ZDE: Boloňské špagety
Podle statistik Italové snědí v průměru přes 23 kilogramů těstovin na osobu ročně, což je suverénně nejvíce na světě.
Celosvětově se vyrábí údajně okolo 600 druhů a tvarů těstovin – od klasických špaget a penne až po méně známé druhy jako orecchiette nebo strozzapreti.
V roce 2022 bylo na celém světě vyrobeno přibližně 16,9 milionu tun těstovin.
Al dente není jen kulinářské pravidlo, ale filozofie – těstoviny vařené „na skus“ mají nižší glykemický index a lépe se kombinují s omáčkami.
První stroj na výrobu těstovin byl vynalezen v 18. století v Neapoli.
V Itálii se tradičně nepoužívá kečup ani smetana do těstovinových omáček. Místo toho se sází na jednoduché kombinace kvalitních surovin, jako jsou rajčata, olivový olej, česnek a parmezán.
Vyrábějí se nejen z pšeničné krupice (semoliny), ale i z alternativních surovin, jako je čočka, cizrna, pohanka nebo rýže, což ocení lidé s bezlepkovou dietou.
Těstoviny mají dokonce své muzeum – „Museo della Pasta“ nedaleko města Parma, které je součástí tzv. Kulinářských muzeí, kde si návštěvníci mohou prohlédnout historické nástroje a dokumenty spojené s jejich výrobou.
Kompletní recept najdete ZDE: Lasagne s mletým masem
Spaghetti – tenké a dlouhé nudle, ideální pro rajčatové omáčky nebo aglio e olio.
Penne – trubičky se šikmým řezem a někdy s vroubky, výborné do zapékaných pokrmů a na omáčky.
Tagliatelle – široké nudle, které skvěle drží husté masové omáčky – typicky používané pro ragù alla bolognese.
Fusilli – spirálky, které se skvěle obalí omáčkou i pestem.
Lasagne – pláty používané pro vrstvené zapékané pokrmy.
Ať už milujete klasické špagety aglio e olio, krémové carbonara nebo barevné saláty z těstovin, Mezinárodní den těstovin je ideální příležitost, jak si připomenout kouzlo jednoduchých ingrediencí, které spolu dokážou vytvořit dokonalou harmonii chutí. Stačí pár kvalitních surovin, trochu fantazie – a poctivý oběd je na světě.
Zdroj: autorský text; pasta-unafpa.org, ilovepasta.org, internationalpasta.org
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living