Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 300 g
- sůl
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 5 kuliček
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer (malý) 1/4 ks
- penne 400 g
- olivový olej
- česnek 4 stroužky
- cibule 1 ks
- pórek 100 g
- pepř (čerstvě namletý)
- kuřecí vývar 200 ml
- mražený hrášek 150 g
- bazalka (lístky) 1 hrst
- zakysaná smetana (18%) 400 g
- strouhaný parmazán 150 g

Postup přípravy
- Kuřecí maso uvařte ve vodě se solí, divokým kořením a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninou doměkka. Poté vývar sceďte, odložte ho stranou a maso oberte od kosti.
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka a slijte je. Na rozpáleném olivovém oleji orestujte na plátky nakrájený česnek a najemno nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte na kolečka nakrájený pórek, osolte, opepřete a společně chvíli restujte. Pak přilijte 200 ml vývaru, promíchejte, přidejte obrané kuřecí maso a hrášek. Po chvíli vmíchejte těstoviny.
- Nechte krátce prohřát, přimíchejte najemno nasekanou bazalku a zakysanou smetanu. Směs přesuňte do zapékací mísy, zlehka posypte parmazánem a pečte při 200 °C asi 15 minut.
PRIMA TIP: Ke stehenním řízkům můžete přidat navíc pár kuřecích skeletů a uvařit plnohodnotný vývar vhodný i na polévku. Skelety nejprve orestujte dozlatova společně s podélně rozpůlenou cibulí. Poté zalijte studenou vodu a přidejte stehenní řízky. Vařte na mírném ohni cca 30 minut, poté řízky vyndejte a pokračujte ve vaření vývaru další dvě hodiny.
Vyzkoušejte také těstoviny se šunkou a sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Zdeňka Pohlreicha
Inspirujte se i dalšími tipy na rodinné večeře s hráškem