Suroviny
- linguine 400 g
- bílá cibule 5─6 ks
- česnek 2 stroužky
- parmazán 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 100 g
- suché bílé víno 150 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente, a slijte. Stranou si nechte trochu vody z těstovin.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Parmazán nastrouhejte.
- V pánvi rozpalte olej a máslo, přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání na středním stupni dohněda. Trvá to asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte česnek, osolte, opepřete a smažte společně s cibulí. Přilijte víno a nechte odpařit alkohol. Vsypte 2/3 nastrouhaného parmazánu, zalijte 3 lžícemi vody z těstovin, promíchejte a nechte sýr rozpustit.
- Slité těstoviny přidejte do pánve s omáčkou, dochuťte solí a pepřem a promíchejte tak, aby se těstoviny v omáčce dobře obalily. Zakápněte pár kapkami citronu. Rozdělte do talířů a posypte zbývajícím parmazánem.
PRIMA TIP: Krémová omáčka vznikne pouze z čerstvě nastrouhaného sýra. Z průmyslově strouhaného sýra se o to ani nepokoušejte, ve většině případů sýr vytvoří v horké vodě cucky, které nelze rozmíchat. A veškeré kouzlo této dobroty je pryč.
Vyzkoušejte také recept na francouzskou cibulačku podle návodného videopostupu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka s tymiánem a šumivým vínem podle Zdeňka Pohlreicha
Inspirujte se i dalšími recepty na rychlé večeře