Suroviny
- extra virgin olivový olej 60 ml + na pokapání
- česnek 4 stroužky
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
- chilli (vločky) 1/4 lžičky
- rajský protlak 2 lžíce
- bílé víno (suché) 120 ml
- sterilovaná cizrna (scezená a propláchnutá) 2 plechovky
- kuřecí vývar (nebo zeleninový) 950 ml
- pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- těstoviny (např. ditalini) 225 g
- sýr pecorino 55 g
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte mírně rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu, lehce osolte a za častého míchání restujte, dokud česnek nezměkne a nezezlátne, trvá to asi 5 minut. Přidejte chilli vločky a za stálého míchání restujte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se rajčatový protlak nerozvoní a nezmění barvu na tmavě cihlově červenou, asi 1 minutu.
- Vmíchejte víno a vařečkou seškrábněte připečené kousky. Přiveďte k varu a vařte, dokud se víno nespojí s olivovým olejem a směs se mírně nezredukuje, asi 2 minuty.
- Sejměte kastrol z ohně; odstraňte a vyhoďte větvičku rozmarýnu. Přidejte třetinu cizrny a 240 ml vývaru a ponorným mixérem směs rozmixujte dohladka, 1 až 2 minuty. Vmíchejte zbývající cizrnu, 710 ml vývaru a černý pepř. Podle chuti osolte.
- Cizrnovou směs přiveďte k varu na středním plameni. Vmíchejte těstoviny a za častého míchání vařte, dokud těstoviny nebudou al dente (o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, protože těstoviny se budou dále vařit mimo ohřev), a tekutina se nezredukuje na konzistenci mezi polévkou a omáčkou. Konzistenci podle potřeby upravte dalším množstvím vody nebo vývaru, přičemž mějte na paměti, že jídlo bude při chladnutí díky škrobu ještě houstnout.
- Odstavte z ohně, přidejte nastrouhaný sýr pecorino a rychle promíchejte. Podle chuti osolte. Rozdělte do jednotlivých misek a každou porci pokapejte olivovým olejem a ještě posypejte trochou sýra.
PRIMA TIPY:
- Rozmixování části cizrny do základu omáčky pokrm zahustí a dodá mu krémovou strukturu.
- Ačkoli se tradičně k těmto těstovinám nepřidávají rajčata, trocha rajčatového protlaku spolu s kořením dodá pokrmu pikantní hloubku i barevný nádech.
- Trocha kyselosti v podobě bílého vína tento vydatný pokrm velmi oživí a vyváží.
- Můžete použít krátké trubkovité tvary těstovin, jako jsou ditalini, ale lze použít i nalámané dlouhé těstoviny nebo téměř jakékoli jiné tvary čerstvých či sušených těstovin. Tento recept je ideální na spotřebování všech těch polozapomenutých hrstek těstovin na dně pytlíků…
Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také tradiční recept na čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE