Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Moje hodnocení
2x

Těstoviny s cizrnou ve vývaru jsou italským komfortním jídlem v té nejlepší podobě. Obě hlavní suroviny jsou v italské kuchyni základními ingrediencemi, obě jsou navíc levné a syté, proto je lidé vaří dohromady snad odjakživa. Některé verze jsou spíše polévkové, jiné jsou husté dušené kotlíky, někdy se dokonce do hrnce vplíží kousek masa nebo uzeniny.

4 porce
45 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte mírně rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu, lehce osolte a za častého míchání restujte, dokud česnek nezměkne a nezezlátne, trvá to asi 5 minut. Přidejte chilli vločky a za stálého míchání restujte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se rajčatový protlak nerozvoní a nezmění barvu na tmavě cihlově červenou, asi 1 minutu.
  2. Vmíchejte víno a vařečkou seškrábněte připečené kousky. Přiveďte k varu a vařte, dokud se víno nespojí s olivovým olejem a směs se mírně nezredukuje, asi 2 minuty.
  3. Sejměte kastrol z ohně; odstraňte a vyhoďte větvičku rozmarýnu. Přidejte třetinu cizrny a 240 ml vývaru a ponorným mixérem směs rozmixujte dohladka, 1 až 2 minuty. Vmíchejte zbývající cizrnu, 710 ml vývaru a černý pepř. Podle chuti osolte.
  4. Cizrnovou směs přiveďte k varu na středním plameni. Vmíchejte těstoviny a za častého míchání vařte, dokud těstoviny nebudou al dente (o 1 až 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, protože těstoviny se budou dále vařit mimo ohřev), a tekutina se nezredukuje na konzistenci mezi polévkou a omáčkou. Konzistenci podle potřeby upravte dalším množstvím vody nebo vývaru, přičemž mějte na paměti, že jídlo bude při chladnutí díky škrobu ještě houstnout.
  5. Odstavte z ohně, přidejte nastrouhaný sýr pecorino a rychle promíchejte. Podle chuti osolte. Rozdělte do jednotlivých misek a každou porci pokapejte olivovým olejem a ještě posypejte trochou sýra.

PRIMA TIPY:

  • Rozmixování části cizrny do základu omáčky pokrm zahustí a dodá mu krémovou strukturu.
  • Ačkoli se tradičně k těmto těstovinám nepřidávají rajčata, trocha rajčatového protlaku spolu s kořením dodá pokrmu pikantní hloubku i barevný nádech.
  • Trocha kyselosti v podobě bílého vína tento vydatný pokrm velmi oživí a vyváží.
  • Můžete použít krátké trubkovité tvary těstovin, jako jsou ditalini, ale lze použít i nalámané dlouhé těstoviny nebo téměř jakékoli jiné tvary čerstvých či sušených těstovin. Tento recept je ideální na spotřebování všech těch polozapomenutých hrstek těstovin na dně pytlíků…

Vyzkoušejte také tradiční recept na čočku na kyselo podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty