Suroviny
- klobásky (čerstvé, Bratwurst, salsiccia nebo vinná) 2 ks
 - cibule 1 ks
 - česnek 1 stroužek
 - brokolice 1 ks
 - těstoviny orecchiette 250 g
 - voda (vroucí) 1 litr
 - žlutá paprika 1 ks
 - plnotučné mléko 150 ml
 - rajčatový protlak 2 lžíce
 - cukr 1 špetka
 - oregano (sušené) 1 lžička
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - strouhaný parmazán (k podávání)
 
    
    
Postup přípravy
- Z klobásek vymačkejte náplň a vytvořte z ní kuličky. Větší hrnec rozehřejte bez tuku. Vložte do něj kuličky a opékejte je za občasného míchání dohněda. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na kostičky. Brokolici omyjte, rozdělte na růžičky a košťál nakrájejte na kousky.
 - Osmažené kuličky vyjměte z hrnce do mísy, přikryjte a prozatím odložte. Do hrnce vsypte cibuli, česnek a brokolici a 2–3 minuty opékejte na tuku z klobásy. Pak zeleninu přidejte do misky k masovým kuličkám.
 - Do hrnce vložte orecchiette, přidejte lžičku soli a zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu a občas promíchejte.
 - Mezitím omyjte papriku, odstraňte semínka a bílé mezistěny a půlky nakrájejte na malé kostičky.
 - Sceďte uvařené těstoviny, vraťte je do hrnce a přidejte masové kuličky s brokolicí a na kostičky nakrájenou papriku. Mléko smíchejte s rajčatovým protlakem, cukrem, 2–3 špetkami pepře a oreganem a přidejte ke směsi těstovin. Vše promíchejte a jednou přiveďte k varu.
 - Těstoviny rozdělte do misek, nastrouhejte na ně parmazán a podávejte.
 
PRIMA TIP: Orecchiette jsou malé těstoviny ve tvaru mušliček (doslova „ouška“) a vaří se 10–12 minut. I po předepsané době vaření zůstávají na skus dost pevné, takže se na rozdíl od mnoha jiných druhů těstovin moc nehodí k vaření v omáčce.
Vyzkoušejte také recept na zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE: Zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Zdeňka Pohlreicha