Paccheri s cuketami, mátou, pistáciemi a ricottou – ta pravá Sicílie na talíři
Paccheri s cuketami, mátou, pistáciemi a ricottou
Zdroj: Cucina Vegetariana
Paccheri s cuketami, mátou, pistáciemi a ricottou
Zdroj:
Cucina Vegetariana
Moje hodnocení
2x
Mátově zelený letní pokrm s neapolskými těstovinami paccheri vyzdvihují pistácie ze sicilského města Bronte. Pistáciové pesto si můžete připravit sami, nebo použijte už hotové, avšak dbejte na jeho kvalitu. A musíte být při tom skutečně pozorní, protože ne všechno, co přichází z Bronte – města pistácií ležícího na západních svazích sopky Etna –, je skutečně z Bronte. To zaručuje pouze pečeť DOP (Chráněné označení původu), a pokud ji daný výrobek má, můžete se spolehnout, že je opravdu výborný.
Ve velkém hrnci uvařte 4 l vody. Osolte ji, vložte do ní těstoviny a uvařte je al dente, akorát na skus.
Zatímco se vaří těstoviny, nakrájejte cukety na plátky silné 0,5 cm. V pánvi rozehřejte olej, přidejte plátky cukety a opečte je dozlatova. Osolte je a opepřete. Udržujte je teplé.
Těstoviny sceďte a trochu vody odlijte do hrnku. Těstoviny vraťte do hrnce a promíchejte s ricottou a 80 až 100 ml horké vody, v níž se vařily. Osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu nasekaných pistácií a polovinu nastrouhané citronové kůry.
Těstoviny s ricottou rozdělte na čtyři talíře. Navrch položte plátky cukety, namelte trochu pepře, nasypte zbývající nasekané pistácie a zbývající nastrouhanou citronovou kůru, porce ozdobte mátovými lístky a případně na každý talíř přidejte 1 lžíci pistáciového pesta. Kdo nemá rád pesto, pokape pokrm trochou olivového oleje.
PRIMA TIP: Na domácí pistáciové pesto rozmělněte v hmoždíři vyloupané pistácie se špetkou soli a dobrým olivovým olejem.
Vyzkoušejte také těstoviny orecchiette s bramborem, rukolou a rajčátky podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Cettina Vicenzino vás prostřednictvím více než 70 receptů zve na objevitelskou vegetariánskou cestu různými regiony své italské vlasti. Na slunci uzrálá masitá rajčata z grilu dokonale ladí s krémovitým fazolovým pyré s lilky, mrkvový salát ochucují olivy, arašídy a datle, těstoviny ze Sardinie se plní bramborami a mátou, šafránové risotto doplňuje černý česnek a mascarpone, pomerančový koláč kombinuje hrušky a červenou cibuli, ze Sardinie pochází úžasný dezert s mladým pecorinem a medem… Cettina se nechává inspirovat lidmi a ingrediencemi. A vás jistě inspirují působivé fotografie a napínavé reportáže k netradičnímu vaření podle italských zvyků a možná také k nezapomenutelné cestě po Itálii.