Suroviny
- těstoviny (paccheri) 400 g
- cuketa 150 g
- olivový olej 3 lžíce
- ricotta 250 g
- pistácie (nejlépe z Bronte) 45 g
- citronová kůra z 1 bio citronu
- máta několik lístků
- pesto (pistáciové, nejlépe z Bronte) 4 lžíce
- mořská sůl
- červený pepř (čerstvě namletý, nejlepe kampotský)

Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uvařte 4 l vody. Osolte ji, vložte do ní těstoviny a uvařte je al dente, akorát na skus.
- Zatímco se vaří těstoviny, nakrájejte cukety na plátky silné 0,5 cm. V pánvi rozehřejte olej, přidejte plátky cukety a opečte je dozlatova. Osolte je a opepřete. Udržujte je teplé.
- Těstoviny sceďte a trochu vody odlijte do hrnku. Těstoviny vraťte do hrnce a promíchejte s ricottou a 80 až 100 ml horké vody, v níž se vařily. Osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu nasekaných pistácií a polovinu nastrouhané citronové kůry.
- Těstoviny s ricottou rozdělte na čtyři talíře. Navrch položte plátky cukety, namelte trochu pepře, nasypte zbývající nasekané pistácie a zbývající nastrouhanou citronovou kůru, porce ozdobte mátovými lístky a případně na každý talíř přidejte 1 lžíci pistáciového pesta. Kdo nemá rád pesto, pokape pokrm trochou olivového oleje.
PRIMA TIP: Na domácí pistáciové pesto rozmělněte v hmoždíři vyloupané pistácie se špetkou soli a dobrým olivovým olejem.
Vyzkoušejte také těstoviny orecchiette s bramborem, rukolou a rajčátky podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi