Suroviny
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- mrkev 1 ks
- houby (žampiony, šiitaké, hlíva) 400 g
- česnek 2 stroužky
- rajčatový protlak 50 g
- červené víno 60 ml
- drcená rajčata 400 g (1 plechovka)
- zeleninový vývar (nebo drůbeží) 240 ml
- tymián (nebo 1 lžička sušeného) 2 lžičky lístků
- uzené tofu 200 g
- tagliatelle 400 g
- strouhaný parmazán 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Olej rozehřejte při střední teplotě ve větším kastrolu nebo hluboké pánvi. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a smažte 2 až 3 minuty, až zvláční.
- Přidejte očištěné a na malé kostičky nakrájené houby a směs osolte. Za častého promíchávání smažte asi 5 minut. Pak zvyšte teplotu a asi 1 až 2 minuty odvařujte tekutinu, aby jí nebylo příliš. Houby ale nepřesmažte, aby zůstaly vláčné.
- Teplotu snižte, k houbám vmíchejte rozetřený česnek a rajčatovou pastu. Několik minut smažte, aby se rozvoněly. Vlijte víno a asi 1 minutu vařte, pak vmíchejte rajčata, vývar, tymián a asi 1 lžičku soli. Při mírné teplotě vařte asi 10 až 12 minut, až omáčka zhoustne. 5 minut před koncem vaření do omáčky přidejte na malé kousky nadrobené uzené tofu. Podle chuti ji osolte a opepřete.
- Mezitím dejte vařit těstoviny podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Uvařené sceďte, vmíchejte je do omáčky a podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Zeleninu, houby i tofu můžete místo krájení nahrubo rozmixovat, ušetříte čas a ragú bude mít podobnější strukturu tomu klasickému z mletého masa.
Připravte klasické ragú bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem