Suroviny
- limetka 3 ks
- mořská sůl
- špagety 450 g
- máslo 4 lžíce
- sýr gorgonzola 150 g
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Pomocí škrabky na zeleninu nebo ostrého nožíku nože odstraňte kůru ze dvou limetek a dbejte na to, abyste použili jen zelenou část kůry (ta bílá je totiž hořká). Přidejte limetkovou kůru do velkého hrnce s vodou a dostatečně ji osolte. Na mírném ohni přiveďte k varu.
- Po uvedení do varu dejte dvě vydatné naběračky limetkového vývaru (asi 2 šálky) na širokou a vysokou pánev. Přidejte špagety a za častého míchání vařte, dokud se neodpaří většina tekutiny. Za občasného míchání přidávejte po naběračkách další limetkový vývar, dokud nejsou těstoviny zcela al dente.
- Do pánve ke špagetám přidejte kousky másla a nadrobenou gorgonzolu a promíchejte, aby se máslo a sýr rozpustily a spojily s těstovinami. Vařte ještě 1 až 2 minuty, nebo dokud těstoviny nedosáhnou ideální struktury a budou obalené v krémové omáčce.
- Odstavte z ohně a před podáváním přidejte na povrch najemno nastrouhanou kůru ze zbývající limetky a špetku čerstvě namletého pepře.
Vyzkoušejte také dokonalé spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Spaghetti carbonara