Suroviny
- olivový olej 4 lžíce + na pokapání
- česnek 3 stroužky
- ančovička (lze vynechat) 2 filátka
- kadeřávek (nakrájený) 250 g
- těstoviny (čerstvé, libovolný druh) 500 g
- mandle (pražené) 60 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- strouhaný parmazán 6 lžic
- rukola 2 velké hrsti
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Vodu na těstoviny uvařte v rychlovarné konvici, výrazně tím zrychlíte celý proces. Vlijte ji do velkého hrnce a postup opakujte. Mezitím vodu v hrnci osolte a vařte.
- Další velký hrnec rozehřejte na středním ohni a vlijte do něj olivový olej. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, přidejte do oleje a opékejte 2 minuty, dokud se lehce nezbarví. Přidejte ančovičky (pokud je použijete) a vařečkou je rozmělněte.
- Kadeřávek propláchněte, osušte, nakrájejte nahrubo a přidejte k česneku s 1 lžící vroucí vody. Přiklopte pokličkou a vařte v páře 3 minuty.
- Těstoviny vsypte do vroucí vody a vařte dle návodu na obalu akorát na skus, zpravidla 2 minuty. Občas promíchejte, aby se od sebe oddělily.
- Mandle nasekejte nahrubo a z citronu ostrouhejte žlutou kůru. Povařený kadeřávek odstavte a rozmixujte dohladka.
- Těstoviny slijte a přidejte ke kadeřávku spolu s citronovou kůrou, polovinou parmazánu a trochou soli a pepře. Promíchejte.
- Rozdělte je do čtyř misek a na závěr přidejte rukolu, mandle, zbylý parmazán a zakápněte olivovým olejem.
Vyzkoušejte i další neodolatelné recepty od Gordona Ramsaye