Lasagne
- mleté hovězí maso 1 kg
- cibule 2 ks
- olej 3 lžíce
- petržel 2 ks
- mrkev 3 ks
- rajský protlak 1 ks
- voda (nebo vývar) 400 ml
- mozzarella 2 balení
- Grana Padano 100 g
- lasagne (těstoviny) cca 300 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Bešamel
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- mléko 500 ml
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- sůl 1 lžička
Připravte tyto zapečené lasagne podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Nejprve připravte směs do lasagní. Na oleji osmahněte cibuli a přidejte mleté maso. Maso nechte zatáhnout, nachystejte si mrkev a petržel, kterou očištěnou nastrouhejte na struhadle nahrubo. Nachystanou zeleninu přidejte do hrnce a ještě chvilku opékejte. Nakonec přidejte sůl, pepř, rajčatový protlak a vodu nebo vývar. Takto připravenou směs zaklopte pokličkou a duste přibližně hodinu.
- Mezitím připravte bešamel. Nechte v kastrůlku rozpustit máslo a postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne jíška. Do jíšky nalijte mléko, pořádně míchejte metličkou, směs přiveďte k varu a na mírném plamenu směs vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji dochuťte solí a muškátovým oříškem.
- Lasagne postupně seskládejte tak, že na spodek pekáčku rozprostřete vrstvu masové směsi, na ni dejte plátky těstovin, na těstoviny bešamel, masovou směs a vše posypejte parmazánem. Takto pokračujte, dokud vše nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být masová a tu posypejte zbytkem parmazánu a položte na něj rozkrájenou mozzarellu. Takto nachystané lasagne dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je hodinu. Poté lasagne odkryjte a nechte je ještě přibližně 5–10 minut zapéct pod grilem, aby vznikla zlatavá krusta na povrchu.
Vyzkoušejte také recept na zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE