Suroviny
- máslo 25 g
- hladká mouka 25 g
- plnotučné mléko 500 ml
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- těstoviny (kolínka) 300 g
- čerstvý sýr 120 g
- francouzská hořčice 1 lžička
- gouda 150 g do bešamelu + 50 g na zasypání
- čedar 150 g + 50 g na zasypání
- Grana Padano 20 g + 20 g na zasypání
- mletá uzená paprika 1/2 lžičky
Je to hodně sytý a vydatný jídlo, takže bys pak měl celou noc chodit kolem baráku. Anebo musíš mít 15 přes, jako já, aby ti to bylo u prdele.
Existuje spousta cest, jak dojít k úspěšnému cíli. Někdo ty kolínka vaří už v mlíce, někdo bez jakýkoliv přípravy najebe všechny ingredience do pekáče a strčí to celý do trouby. Já mám rád starou dobrou klasiku, takže vycházím z bešamelu.
Postup přípravy
- Začni tím, že si uděláš světlou máslovou jíšku z mouky, másla a mlíka. Když ti ujede ruka s moukou, dáš tam víc mlíka. Do jíšky postupně zašlehávej to mlíko, přidej špetku soli a bílý pepř. 20 minut provařit a často míchat.
- Kolínka uvař o dvě minuty míň, než je na obalu.
- Do provařenýho bešamelu dáš čerstvý sýr. Tady vám musím říct pravdu, existujou lidi, kteří k tepelný úpravě používaj taveňák. Může to bejt klidně tvůj soused nebo kolega z práce, tak na sebe buď opatrnej.
- Pak přidej francouzskou hořčici, ta ti pomůže s rozpouštěním sýru. Postupně tam zašlehej všechnu goudu, další nepřidávej, dokavaď se ti ta předchozí nerozpustí. Pokračuj čedarem. Eidam v tomhle receptu použiješ jenom, když máš sporák vysoko a potřebuješ si na něco stoupnout. Teďka Grana Padano a zase necháš rozpustit. A uzenou papriku, trošku ti to přibarví, dá tomu lehkej kouřovej nádech (můžeš vyměnit za chilli).
- Hotovou omáčku přileješ k uvařenejm kolínkům a pořádně to spolu promícháš. Kdybys ty kolínka vařil dopředu, promíchej je s kouskem másla, ať se ti neslepí.
- Přesuň to do zapékací misky, trošku srovnej povrch, posypej zbytkem goudy, čedaru a Grany.
- Pod gril při 180 stupních na 10-12 minut. Cháluje se to buď samotný nebo třeba s trhaným masem, amíci to dělaj i při barbecue.
Vyzkoušejte také bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rychlá večeře: Bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou