Suroviny
- linguine (nebo spaghetti) 190 g
- šalotka (banánová) 1 ks
- houby shiitake (čerstvé) 150 g
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- máslo (studené) 100 g
- bílá miso pasta 50 g
- sójová omáčka (světlá) 1 lžička
- ocet (černý Chinkiang nebo sladový) 1 lžíce
- baby špenát 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kořenící směs (šičimi tógaraši nebo chilli vločky k podávání)
- limetka (nebo citron k podávání)
Postup přípravy
- V hrnci zahřívejte 2 l vody k varu. Osolte ji, vsypte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Šiitaké nakrájejte na silnější plátky. Česnek oloupejte. Ve větší pánvi rozehřejte na středním stupni olej a 15 g másla. Přidejte šalotku a restujte ji asi 5 minut doměkka. Vsypte šiitaké a pořádnou špetku pepře. Opékejte zhruba 7 minut, až se odpaří tekutina a houby ztmavnou. Prolisujte navrch česnek a vmíchejte miso pastu, sójovou omáčku a ocet a restujte zhruba 30 sekund.
- Uvařené těstoviny slijte a ponechte 200 ml vody, ve které se vařily. Přilijte ji do pánve, důkladně promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání postupně zapracujte zbylé kostičky másla. Přibližně během 3 minut by měla vzniknout emulze.
- Do pánve vraťte uvařené těstoviny, 30 sekund je prohazujte a přidejte špenát. Restujte ho a obracejte zhruba 1 minutu, až zavadne.
- Posypte pořádnou dávkou koření šičimi tógaraši, chilli vločkami nebo pepřem a podávejte s klínky citronu nebo limety na pokapání vedle.
PRIMA TIP: Pokud neseženete japonskou směs koření sedmi vůní šičimi tógaraši, použijte chilli vločky nebo opravdu pořádnou špetku drceného černého pepře.
Vyzkoušejte klasické spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara
Inspirujte se dalšími recepty, ve kterých využijete miso pastu