Vařit skromně může být velká výzva, zvlášť dnes, kdy bojujeme s vyššími cenami. Pro samoživitelky je to o to těžší, že musí nakrmit i děti, pro které chtějí výživnou a zdravou stravu. S touto myšlenkou založila Hana Michopulu komunitní projekt na Instagramu, kde se shromažďují skromné recepty, ale i triky a nápady, jak vařit plnohodnotná jídla za málo peněz. 
                        
                     
                
                                
                    
    
    Skromné jídlo vzniklo jako komunitní projekt na Instagramu. Jak se z něj stala kniha?
    Začalo to vytvořením pár desítek receptů pro klub samoživitelů, kterému jsem nabídla pomoc, a oni si pro své členy řekli o tento druh podpory. Chtěla jsem, aby pomoc měla co největší dopad, aby se do ní zapojilo víc lidí, a tak jsem tehdy v roce 2021 rozšířila v komunitě foodies a novinářů tzv. Skromnou výzvu, do níž se mohl zapojit každý. Stačilo uvařit skromný recept, vyfotit a poslat nebo přidat hashtag #skromnejidlo a profil Skromné jídlo začal svépomocí růst. Účel výzvy se naplnil, ale pak přišlo citelné zdražení potravin a profil najednou začal mít smysl i pro mnohem větší publikum. A tak jsem psala, vařila a fotila skromné recepty dál. Časem se ukázala potřeba uspořádat je do knížky, takže tady je. Cca půlku tvoří osvědčené recepty z instagramového profilu, druhá půlka jsou recepty úplně nové.
    
        
    
        
             
                                
        
    
    
    Co znamená „skromné“ v názvu knihy? Je to v ceně, jednoduchosti, nebo ještě v něčem jiném?
    Zásadní je určitě jednoduchost. Skromnost má v české kuchyni dlouhou tradici, celá česká kuchyně je v zásadě úsporná. Receptů je tedy teoreticky dost. My ale máme dnes na výživu úplně jiné, daleko vyšší požadavky než předci. Potřebujeme, aby jídlo bylo výživné, hodnotné a samozřejmě dobré, nejen aby plnilo. Pro mě tkví skromnost ve zjednodušení – vaření i života. Ráda se vzdám surovin a postupů, které nemají smysl, nemají svou cenu. Osvobodit se od nich je úleva. Zůstávají jídla, která mají svou hodnotu, stojí za to. Jde o to utrácet za potraviny, které nám něco přináší. Investovat do jídla chytře.
    
        
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                             
                    
                                        
                                    Skromné jídlo
                                                    
                        Zdroj: Marek Bartoš
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Skromné jídlo
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Bartoš
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Kniha obsahuje:
    - 
        120 jednoduchých receptů na dobré a výživné jídlo pro každý den.
    
- 
        Nápady, jak v kuchyni a ve spíži vytvořit systém, který omezí zbytečné výdaje.
    
- 
        Tipy, jak ze surovin vytěžit co nejvíce.
    
- 
        Doporučení na ideální obsah spíže, lednice a mrazáku, kde je vše důležité při ruce.
    
- 
        Rady, jak si usnadnit nakupování a ušetřit čas i peníze.
    
- 
        Knihu můžete objednat na www.skromnejidlo.cz.
    
    Vyzkoušejte tradiční české skromné jídlo čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
    Kompletní recept najdete ZDE: Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem
    
    
                
        
                
                            
        
    
    
    Jaké recepty v knize čtenáři najdou? A čím se liší od běžných kuchařek?
    Hodně receptů pochází z etnických kuchyní. Jídla jako třeba čočkový dhal vyživují denně miliony lidí na světě a chutnají skvěle. Takže Asie byla velká inspirace. A pak samozřejmě tzv. cucina povera, italská kuchyně stojící na skromnosti, která je podle mě v DNA celé italské kuchyně. Soustředí se na jednoduchost a čistotu surovin. No a pak různé mé oblíbené věci ze středoevropské kuchyně, které dostaly nějakou soudobou úpravu nebo vylepšení. Asi v žádné jiné kuchařce taky nenajdete kapitolu Skromné jídlo & friends – výběr toho nejlepšího, čím přispěli lidé na profil Skromné jídlo. No a vedle krásných fotek od fotografa Marka Bartoše a foodstylistky Kláry Zíkové jsou to taky půvabné ilustrace Elišky Strakové vzniklé jen a pouze pro kuchařku Skromné jídlo.
    
    
    
    Myslíš, že se lidé v dnešní době učí vařit jinak než dříve? Jaké jsou podle tebe největší výzvy v domácím vaření?
    Každá nová generace se snaží vařit lépe nebo víc cool než ta předchozí. Myslím, že největší výzvou dneška je pro lidi v České republice zařazení zeleniny do jídelníčku. V tom jsme pozadu, to nám hrozně nejde. Půjde to, když přestaneme přemýšlet stylem „buď anebo“. Buď maso, resp. protein, nebo zelenina. Protože v jídle potřebujeme propojit obojí. Až se nám povede zeleninu přirozeně začlenit do stravy, bude to super. Kuchařka Skromné jídlo má za cíl v tom co nejvíc pomáhat.
    
    
    Skromné jídlo není jen kniha, ale i komunita. Jak si představuješ její budoucnost?
    Čím dál tím víc vidím, že vztahy, propojení a spolupráce mají v životě zásadní smysl, protože věci i lidi díky nim rostou a prospívají. Práce autorky kuchařek mi přišla vždycky hrozně osamělá a po pravdě neměla jsem v plánu jí už dělat, ale na této knize se poprvé propojil tým více lidí i publika na sociálních sítích, a to mě maximálně povzbudilo. Byla bych proto ráda, kdyby se to ubíralo i nadále touto cestou otevřené spolupráce.
    
    
         
    
    
    
    Máš nějaký oblíbený recept z knihy, který tě překvapil svou jednoduchostí nebo chutí?
    Všechny jsou mé oblíbené, jako děti, ale dost bych se přimlouvala, abyste si uvařili obálkové jídlo - mleté maso zapečené se zeleninou a plátkovanými brambory navrch. Mleté maso vůbec bylo pro mě při tvorbě zásadní téma, je to ekonomická surovina, která se dobře dávkuje, porcuje, dělí. Chtěla jsem, aby dobrých jídel z mletého masa bylo v knize dost, a podařilo se. Vegetariáni ať zkusí korejská vejce naložená v sójové omáčce s rýží. To jsou recepty, které určitě zařadíte do stálé rotace!
    
        
    
        
             
                                
        
    
    
    Jaký je podle tebe největší mýtus o domácím vaření, který bychom měli opustit?
    Že skromné jídlo je chudé. To není a nemusí být pravda. I suroviny s nižší cenovkou přináší velké hodnoty. Skromnost je hodnotový postoj, ne chudost na talíři.
    Pro koho je kuchařka určená? Najdou v ní inspiraci lidé s omezeným rozpočtem nebo i ti, kteří nejsou zkušení kuchaři?
    Je to kuchařka určená lidem, kteří chtějí ohlídat výdaje za jídlo a pořád si ho užívat. Nebo i těm, kdo raději utrácí za něco jiného než za jídlo a chtějí si to celé nějak systémově zjednodušit. Recepty jsou vybrané tak, aby je zvládli i začátečníci nebo maximálně středně pokročilí.
    
    
    
    Co bys poradila někomu, kdo chce začít vařit skromně, ale neví, kde začít?
    No tak samozřejmě, ať si otevře Instagram Skromného jídla a vaří :), nebo ať si koupí kuchařku, kde byl právě prostor rozebrat know-how kolem skromného vaření, jsou tam rady, jak a čím naplnit lednici a spíž…, prostě více ze strategie, jak to zvládnout.
    Jak můžeme podpořit projekt Skromného jídla teď?
    Určitě koupí knihy. Účet na Instagramu není klasicky influencersky výdělečný, takže to pomůže jeho budoucnosti. A jinak vařte #skromnejidlo, šiřte to, sdílejte – pomůže sobě i ostatním, kteří se o možnosti dobře jíst za dobré peníze dozví.
    Zdroj: Skromné jídlo
    Vyzkoušejte milánské špagety s mletým masem podle videoreceptu
    Kompletní recept najdete ZDE. Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček