Suroviny
- máslo 1 lžíce
- batáty (dlouhé) 1–2 ks
- pastiňák (velký, tenké konce oříznuté) 2–3 ks
- červená řepa (malá) 2–3 ks
- smetana ke šlehání 210 ml
- strouhaný parmazán 60 g
- tymián 1/2 lžíce lístů + snítky na dozdobení
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek 1 stroužek
- Gruyère (nebo ementál) 30 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 ˚C a zapékací mísu vymažte změklým máslem. Batáty, pastinák a řepu oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka (nejsnadněji to půjde na mandolíně). Každou zeleninu vložte zvlášť do misek. 
- Batáty i pastinák zalijte 4 lžícemi smetany, řepu 2 lžícemi. Do každé misky přidejte 30 g parmazánu, lžičku tymiánu, osolte, opepřete a dobře promíchejte. 
- Do zapékací mísy nalijte zbytek smetany, posypte zbylým parmazánem a česnekem. Plátky zeleniny vyskládejte ve vzpřímených řadách – nejprve řepa, pak pastinák a nakonec batáty. Opakujte, dokud nevyužijete všechnu zeleninu. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut, dokud zelenina nezměkne. 
- Odkryjte mísu, posypte gruyèrem nebo ementálem a dopékejte ještě 18–20 minut, aby povrch zezlátnul. Na závěr posypte čerstvým tymiánem. 
PRIMA TIP: Využijte i barevné odrůdy řepy – zlatou nebo pruhovanou, jídlo tak získá ještě atraktivnější vzhled. Přidat můžete také klasické brambory.
Vyzkoušejte také klasické gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou
 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                     
                                    
                                                                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                                    
                                     
         
     
     
     
     
     
     
     
    