Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Moje hodnocení
1x

Omáčka „cacio e pepe“ je italskou ikonou, jde prostě jen o těstoviny se sýrem (cacio) a pepřem (pepe), ovšem připravenými s tak rafinovaným italským mistrovstvím, že výsledek – jemně krémovitá omáčka, která lne k těstovinám jako oddaná milenka – může zdobit i královské stoly. Krémovost omáčky ovšem skvěle podtrhne i ricotta.

4 porce
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve dejte do velkého hrnce vařit vodu. Když se blíží bodu varu, vsypte pepř do velké vysoké pánve, postavte na plotýnku a při středně vyšší teplotě pražte, až se pepř rozvoní, asi 30 vteřin. Pánev zastříkněte trochou vody a sundejte ji z plotýnky.
  2. Jakmile se voda na těstoviny začne opravdu vařit, dobře ji osolte. Vsypte těstoviny a vařte je doměkka, asi 4 až 5 minut, kdy ale budou ještě pevnější na skus.
  3. Mimo plotýnku vsypte do pánve s pepřem pecorino a vlijte asi naběračku vody, v níž se vaří těstoviny – okamžitě vznikne krémovitý základ, v němž rozmíchejte ricottu. Omáčka bude hedvábně hladká. Ochutnejte ji a případně lehce osolte, pecorino ale bývá slané tak akorát.
  4. Nakonec do pánve vmíchejte horké scezené těstoviny (při jejich scezení si uchovejte ještě trochu vody z vaření) a už jen velmi krátce prohřejte. Omáčku můžete případně malinko naředit vodou z vaření těstovin.
PRIMA TIP: Mistrovství při přípravě omáčky cacio e pepe spočívá hlavně v načasování a drobných tricích. Základ omáčky, tedy opražení pepře, aby se z něj uvolnilo co nejvíc vonných silic, se má časově shodnout se začátkem varu těstovin. Ty by měly být širší, protože na takových tahle omáčka báječně ulpí, a pokud možno čerstvé, protože jejich chuť bude nejlíp ladit s pecorinem. Povolování omáčky vodou z vaření patří k základům, jimiž se příprava omáček k těstovinám v Itálii řídí. No a nakonec, nezaměňujte pecorino za jiný sýr, nebylo by to ono, ani ricottu za tvaroh, protože by omáčka byla nakyslá.

Vyzkoušejte tradiční recept na spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty