![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
![Super nápady na výborná jídla, která uvaříte za pár kaček](https://cdn.administrace.tv/2022/08/06/medium_169/3ab3dfd5d0c9efac2b8e8f1c3d67b86d.jpg)
Super nápady na výborná jídla, která uvaříte za pár kaček Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Základem úsporné kuchyně je především neplýtvání. Doporučujeme připravit si dopředu jídelníček a postavit ho tak, aby se suroviny, které budete používat ideálně překrývaly nebo doplňovaly. Například, pokud koupíte celé kuře, můžete z něj připravit tři jídla - z prsíček udělejte třeba rychlé asijské stir-fry, stehna a křídla upečte a z odřezků uvařte vývar, který poslouží jako základ na polévku nebo jím podlijte rizoto.
Maso nepoužívejte jako hlavní složku jídel, ale pouze jako doplněk, který dodá chuť i bílkoviny. Naučte se také využívat levnější kusy masa, I z "horšího" kusu se dá se správnou technikou kouzlit. A zkuste do jídelníčku zařadit i vnitřnosti - jsou levné a chuťově velmi zajímavé.
Nezbytnou součástí úsporného jídelníčku je také trojice těstoviny + rýže + brambory. Základní suroviny, na kterých můžete vystavět spoustu skvělých jídel. Zvlášť u těstovin a rýže doporučujeme kupovat větší balení, cenově se to vyplatí a trvanlivost je velmi dlouhá. A určitě nezapomínejte na luštěniny! Jsou výživově velmi cenné, stojí pár korun, mají dlouhou trvanlivost a hlavně jsou opravdu výtečné a variabilní.