Suroviny
- těstoviny (špagety nebo krátké tvary typu penne) 400 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rostlinný olej 1 lžíce
- bílé víno (suché) 100 ml
- smetana ke šlehání (nebo tučná zakysaná smetana) 250 ml
- uzený losos (mohou byt i kousky nebo odřezky ) 200 g
- citron (chemicky neošetřený) 1/2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kopr (jen lístky) 1 malý svazeček
Postup přípravy
- Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby zůstaly pevné na skus. Sceďte je a asi 1 hrnek vody z vaření uchovejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a smažte cibuli asi 6 minut až zvláční, ale nezabarví se. Přidejte česnek a smažte ještě minutu, až se rozvoní. Vlijte víno a nechte ho asi z poloviny odpařit, pak zalijte smetanou. Dobře osolte, opepřete, a nechte na mírném varu.
- Do omáčky vložte kousky ryby bez kůže a vmíchejte uvařené těstoviny. Přidejte citronovou kůru a šťávu, zlehka promíchejte, aby se ryba příliš nerozdrobila. Omáčku povolte trochou vody z vaření těstovin.
- Před podáváním dochuťte a posypte lístky kopru.
PRIMA TIP: Kousky uzeného lososa můžete sehnat na váhu v lahůdkářstvích nebo rybárnách. Velmi dostupnou variantou jsou také uzená bříška lososů, maso z nich oberte a použijte v receptu. Toto výjimečně lahodné, lehké a zdravé jídlo skvěle doplní jednoduchý zelený salát.
Inspirujte se dalšími recepty s uzeným lososem
Dalších více než 70 nových receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH