Barmbrack, soul cakes nebo ossa dei morti. Objevte tradiční halloweenská jídla v různých zemích!

Dnešní Halloween je směsicí dávných keltských, křesťanských i moderních tradic. Jeho kořeny sahají až ke keltskému svátku Samhain, který označoval přechod mezi létem a zimou. Šlo o čas, kdy se věřilo, že se svět živých a mrtvých na okamžik prolíná. S příchodem křesťanství se oslavy postupně přetavily do svátku Všech svatých a Dušiček. A když se tradice rozšířila do Ameriky, zrodil se moderní Halloween plný kostýmů, svíček a sladkostí!

A protože žádná oslava se neobejde bez jídla, i Halloween má své kulinářské speciality. Ty se v jednotlivých zemích liší, ale spojuje je jedno – oslava života, sklizně a vzpomínka na zesnulé. Zajímá vás, co se podává na svátečním stole v Irsku, Itálii nebo Japonsku?

Irsko – kolébka Halloweenu

V Irsku, odkud Halloween pochází, se slaví tradičně s pokrmy, které mají symbolický význam. Nejznámější je barmbrack, což je ovocný chléb, do kterého se ukrývají různé předměty předpovídající budoucnost. Kdo najde prsten, má čekat lásku, kdo minci, zase bohatství. Dalším typickým jídlem je colcannon, směs brambor a kapusty, která se servíruje s máslem. Tu si můžete během podzimu dopřát prakticky kdykoliv!

Velká Británie a trick-or-treating

Britové mají svůj vlastní halloweenský zvyk spojený s jídlem. Soul cakes, malé tzv. dušičkové koláčky, se kdysi rozdávaly chudým dětem a žebrákům, když chodili od domu k domu a modlili se za duše zemřelých. Odtud má původ dnešní tradice „trick-or-treating“, která se později stala velmi populární taky v USA.

Spojené státy americké a populární dýňové dobroty

V USA se Halloween stal především svátkem rodiny, sousedských radostí a sladkostí. K typickým jídlům patří pumpkin pie (dýňový koláč), caramel apples (jablka v karamelu) nebo popcorn balls. Dýně se stala symbolem Halloweenu nejen díky lucernám Jack-o’-lantern, ale i díky své všestrannosti v kuchyni – od polévek po latté. Moderní americký Halloween je také zábavný po kulinářské stránce. Doma totiž u mnohých najdete cupcakes s netopýry, sušenky ve tvaru lebek nebo tematické drinky. A těm děti neodolají, že?

Mexiko – Día de los Muertos

I když se Den mrtvých slaví v jiném duchu než Halloween, obě tradice se často prolínají. Mexičané slaví život a uctívají památku zesnulých veselým způsobem, s hudbou, barvami a jídlem. Na oltářích (ofrendas) se objevuje pan de muerto, sladký chléb posypaný cukrem, často zdobený tvarem zkřížených kostí. A k tomu nesmí chybět cukrové lebky (calaveras de azúcar), které symbolizují smrt pojatou s nadhledem.

Itálie plná mandlových sušenek

V Itálii se o svátku Všech svatých připravují ossa dei morti – „kosti mrtvých“– křehké a křupavé mandlové sušenky. V různých regionech Itálie existují i další varianty sladkostí, jako například sicilské frutta martorana, marcipánové ovoce podávané na památku zemřelých.

Halloween i v Japonsku

Halloween je v Japonsku poměrně nový, ale Japonci ho přijali po svém. Na ulicích Tokia se pořádají kostýmové průvody a obchody zaplavují tematické dezerty, jako třeba dýňové dortíky, kabocha pudding nebo sladkosti ve tvaru duchů. V japonském pojetí nejde o duchovno, ale spíš o vizuální zážitek. S hrnkem matcha latte nebo jiného čajového nápoje si na takovém občerstvení rozhodně pochutnáte!

Pokud si chcete na Halloween připravit dýňovou polévku, máme pro vás videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Dýňová polévka

České a slovenské tradice

U nás má větší tradici čas Dušiček, který je klidnější a spíše o rozjímání a vzpomínání. V minulosti se pekly například pekařské kosti z kynutého těsta, konzistencí podobné velikonočním jidášům. Tyto kosti se poté dávaly na hroby nebo rozdávaly chudým. V posledních letech si ale i české domácnosti oblíbily dýňové polévky, koláče a sladkosti, často inspirované právě Halloweenem v britském nebo americkém stylu. Spojuje se tak naše tradiční úcta k zesnulým s moderním podzimním veselím.

A co spojuje halloweenská jídla napříč světem?

Ať už jde o irský chléb, americký koláč nebo mexický sladký chléb, všechna tato jídla mají společné kořeny. Oslavují přechod mezi životem a smrtí, létem a zimou, sklizní a časem odpočinku. A nechybí v nich suroviny typické pro podzim – dýně, jablka nebo obilí.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů