Ceny potravin citelně vzrostly a většina lidí na nákupech přemýšlí, jak nakoupit chytře, ne na úkor kvality, ale přece jen skromněji. Dobrou zprávou je, že i v dnešní době se dá připravit výborné jídlo z celkem levných surovin. A nejde jen o chuť, je potřeba myslet i na vyvážení všech živin.
Levně neznamená špatně! I za pár korun můžete uvařit výborné a výživné jídlo s porcí bílkovin
Obecně platí, že nejlevnější bývají suroviny, které obsahují sacharidy. V přepočtu na kilo stále nejlépe vychází mouka, brambory, těstoviny a rýže. Není divu, že právě tyto ingredience bývají nejčastější položkou skromné kuchyně. Proto jsou tak oblíbená sladká jídla, knedlíky, těstoviny na všechny způsoby… Aby ale tělu nic nechybělo, je nutné k sacharidům přidat i plnohodnotný zdroj bílkovin, zdravé tuky a zeleninu. A u těchto položek už to s napjatým rozpočtem není tak snadné.
Velmi užitečné, pokud se snažíte držet rozpočet pod kontrolou, je psaní jídelníčku dopředu. Nejprve projděte důkladně obsah lednice, mrazáku a spíže, zjistěte, co máte v zásobách, případně, co je potřeba přednostně zpracovat.
Bílkoviny do každého jídla
Zamyslete se nad tím, jak do každého jídla propašovat bílkoviny. Nemusíte jíst každý den maso, dobrým zdrojem jsou i mléčné výrobky a nemusíte sahat po drahých sýrech, zkuste třeba tvaroh, který stále drží velmi slušný poměr cena–výkon, a dá se použít ve slaných i sladkých receptech. Dalším zdrojem proteinů jsou vejce. Ta už se za úplně levnou potravinu považovat nedají, ale záleží na použitém množství, pokud do krémové zeleninové polévky nebo na zeleninové rizoto přidáte natvrdo uvařené vajíčko na porci, finančně vás to nezruinuje a dodá to živiny i chuť.
Luštěniny jsou levné a skvělé
Nepohrdejte ani rostlinnými bílkovinami. Skvělým zdrojem jsou všechny druhy luštěnin, s kterými se dá opravdu kouzlit. Husté polévky, krémové pomazánky, všemožné placičky, burgery a sekané z rozmixovaných uvařených luštěnin. Každopádně nekupujte fazole, cizrnu či čočku v konzervě, je to sice pohodlné, ale zbytečně nákladné. Balíček suchých luštěnin stále stojí jen pár korun a po uvaření velmi nabyde, takže vám vystačí třeba na dvě jídla.
Je to maso!
A není třeba vzdát se úplně masa. V akci lze občas pořídit celá kuřata za velmi slušné ceny. Kupte rovnou dvě najednou a rozporcujte je. Budete mít zvlášť stehna, prsa, hřbety na polévku a křidýlka třeba na rizoto. Část masa zamrazte a zpracovávejte postupně. V řeznictví sáhněte po levnějších kouscích, a myslete na to, že někdy stačí opravdu jen kousek masa do celého jídla – skvělá jsou například asijská stir-fry, kde lze použít třeba kousek mletého masa nebo bůčku a doplnit ho velkou porcí zeleniny, super je například klasické zelí.
Pokud v akci seženete vepřové plecko, připravte z něj trhané maso. Část opět můžete zamrazit a použít ho jako náplň do tortilly, zamíchat s těstovinami nebo ho podávat s bramborovou kaší. Zbytky lze vmíchat do rizota.
A pokud v rodině nemáte nějaké zavilé odpůrce, zkuste využít v kuchyni ve větší míře vnitřnosti. Pořád patří k levnějším položkám, a přitom umí být skutečnou pochoutkou. Výborná jsou například srdce, kuřecí, krůtí, ale i vepřová nebo hovězí. Jde o čistou svalovinu, bez jakékoli pachuti. Perfektní třeba do guláše, zadělávaná ve smetanové omáčce, malá srdíčka i na gril. Stejně variabilní jsou i játra.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH