Suroviny
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bílé fazole (cannellini) 2 plechovky
- drůbeží vývar (nebo zeleninový) 800 ml
- rajčatová omáčka (nebo ochucená passata) 700 ml
- parmazán (kůrka, není nutné) 1 ks
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- kapusta (černá toskánská Cavolo Nero) 6 velkých listů
- těstoviny (drobné, např. ditalini) 500 g
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli vločky (není nutné)
Postup přípravy
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně mírném ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a za častého míchání restujte, dokud cibule a česnek nezměknou, asi 8 minut.
- Přidejte fazole, vývar, rajčatovou omáčku a parmazánovou kůrku (pokud ji máte). Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte 15 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Dochuťte 2 lžičkami soli. Přidejte na kousky nakrájenou kapustu zbavenou košťálů a vařte ji do změknutí, asi 3 minuty. Pomocí kleští nebo cedníku přendejte kapustu do polévky, vodu z blanšírování ponechte v hrnci.
- Vraťte vodu do varu, přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu. Těstoviny slijte a rozdělte do misek.
- Do polévky vmíchejte ocet a podle chuti ji osolte a opepřete, poté těstoviny v miskách přelijte naběračkou polévky. Ozdobte strouhaným parmazánem a drcenými chilli vločkami, pokud je používáte.
PRIMA TIP: Rajčatovou omáčku ve sklenici vybírejte spíše jednodušší, jen se základním dochucením (cibule, česnek, bylinky).
Vyzkoušejte pasta e fagioli alla napoletana podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi