Suroviny
- anglická slanina 200 g
- rostlinný olej 1 lžička
- bílé zelí 1 menší hlávka
- smetana ke šlehání 250 ml
- gouda (nahrubo nastrouhaná) 200 g
- tymián (lístky)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Zelí rozkrojte po délce na čtvrtky a pak ještě na osminky. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Ve velké silnostěnné pánvi, nejlépe litinové, která se dá dát do trouby, rozehřejte olej, vsypte kostičky slaniny a při střední teplotě je vyškvařte.
- Škvařte opatrně a za stálého promíchávání, aby slanina pozvolna pustila tuk, ale nepřipalovala se. Škvarečky vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
- Do horké pánve vložte osminky zelí a nechte je z obou stran opéci dozlatova, asi po 5 minutách. Pak zelí zalijte smetanou a posypte škvarečky slaniny. Osolte, opepřete, posypte lístky tymiánu a nastrouhaným sýrem.
- Pánev dejte do trouby a zelí nechte asi 20 minut zapékat, až zvláční, a smetana se sýrem budou bublat.
PRIMA TIPY: K zapékání se nejlépe hodí mladé, křehké zelí, jehož sezona na podzim vrcholí. Obzvlášť dobré je zelí špičaté. Pokud máte větší hlávku, bude vám stačit jen polovina. Klínky by měly držet pohromadě, ale ukrojte je hezky na plocho a na stejnou výšku, aby se propékaly stejnoměrně. Sýr můžete použít jakýkoliv, snadno zpracujete i různé zbytky.
Vyzkoušejte také zapečený květák v sýrové omáčce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou