Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení
Zdroj: iStock
Dnes se slaví Mezinárodní den zmrzliny! Připravte své rodině lahodné letní osvěžení
Zdroj:
iStock
Každou třetí neděli v červenci se slaví jeden zajímavý svátek, Mezinárodní den zmrzliny! Letos tento sladký den připadá na neděli 20. července, což nám dává skvělou příležitost vychutnat si oblíbenou pochoutku s celou rodinou nebo přáteli a odměnit se!
Od kdy se slaví?
Původ tohoto „svátku zmrzliny“ sahá až do roku 1984. Tehdy totiž americký prezident Ronald Reagan vyhlásil červenec jako národní měsíc zmrzliny a třetí červencovou neděli jako National Ice Cream Day. Chtěl vzdát hold výrobcům mléčných produktů a samozřejmě i zmrzlině jako takové. I když vznikl tento den v USA, získal si popularitu po celém světě!
Chcete si připravit sorbet podle videoreceptu Zdeňka Pohlreicha? Tady ho máte!
Kompletní recept najdete ZDE: Melounový sorbet
Odkud se zmrzlina vzala?
Zmrzlina je pro mnohé typickým symbolem léta, ale také nostalgie. Ale tušili jste, že má původ ve starověkých mražených dobrotách, které lidé milovali už tisíce let? Už ve starověké Číně si prý lidé dopřávali směs sněhu, medu a ovoce. Římané a Řekové míchali sníh z hor třeba s vínem. A např. v Japonsku existuje tradiční specialita kakigōri, což je ledová tříšť ochucená sirupem. Zmrzlina podobná té dnešní, tedy spíš krémová, se objevila v Evropě během 16. století, a to díky italským cukrářům.
Chcete se o historii zmrzliny dozvědět ještě víc? Pročtěte si náš starší článek
A s ní se pojí zajímavý příběh – traduje se totiž, že gelato vynalezl Bernardo Buontalenti, což byl známý italský architekt. Stalo se tak, když Medicejové chtěli oslavit příjezd španělské delegace. Muselo jít o něco fantastického! A proto Buontalenti přišel s nápadem na mražený krém vyrobený z ledu, soli, citronu, cukru, vajec, medu, mléka a kapky vína. Ten pak dochutil bergamotem a pomerančem. A právě tento dezert se stal předchůdcem známé florentské zmrzliny.
Zmrzlinu jako takovou pak po celé Evropě hodně proslavila Kateřina Medicejská, kterou do Francie doprovázeli i její kuchaři, kteří znali tento recept. V dalších stoletích se zmrzlinový dezert postupně rozšířil třeba i do USA, kde v roce 1851 vznikla první továrna na zmrzlinu díky Jacobu Fussellovi.
Jak tento den tedy oslavit?
-
Vydejte se do své oblíbené zmrzlinárny a podpořte jejich poctivou práci!
-
Připravte pro sebe nebo svou rodinu domácí zmrzlinu. Máme pro vás několik receptů.
-
Experimentujte a oslavte tento den novou příchutí – co třeba levandulová, bazalková nebo černý sezam?
-
Připravte si ze zmrzliny celý osvěžující dezert, jako např. zmrzlinový dort, semifreddo nebo další.
Věděli jste, že např. ve Spojených státech je vanilka stále nejoblíbenější zmrzlinovou příchutí?
Zdroj: autorský text, fantasticflorence.com; zdroj foto: iStock