Suroviny
- žloutek 4 ks
- cukr krupice 100 g
- plnotučné mléko 240 ml
- smetana ke šlehání 240 ml
- vanilkový extrakt (nebo pasta) 2 lžičky
Postup přípravy
- Ve středně velkém silnostěnném kastrole promíchejte žloutky s cukrem do světle žluté směsi. V jiném kastrole zahřejte mléko k bodu varu, až začne lehce pěnit. Pomalu a postupně zašlehávejte horké mléko do žloutkové směsi, stále přitom promíchávejte.
- Směs při střední teplotě zahřívejte, ale nenechte dojít k varu (máte-li cukrářský teploměr, teplota nesmí převýšit 74 °C). Krém vlijte do ohnivzdorné nádoby a nechte vychladnout, pak dejte do ledničky (čím déle se bude krém chladit, tím bude výsledná zmrzlina hladší, obvyklá doba chlazení je 3 hodiny).
- Do vychladlého krému zašlehejte smetanu a vanilku, vlijte do zmrzlinovače a postupujte podle pokynů výrobce. Nemáte-li strojek, vlijte krém do pevné plastové nádoby, dejte do mrazáku a v pravidelných intervalech, zhruba po hodině, směs promíchávejte a protírejte vidličkou, celkem asi 4x až 5x, aby byla krémovitá.
Vyzkoušejte také kávovou zmrzlinu se sušenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou podle Zdeňka Pohlreicha
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmrzlinové perličky – prozkoumejte zajímavosti, které jste o ledové pochoutce nevěděli