Suroviny
- kakao (holandského typu) 40 g
- smetana ke šlehání 480 ml
- plnotučné mléko (nebo 12% smetana na vaření) 240 ml
- cukr krupice 150 g
- žloutek (z velkých vajec) 6 ks
- sůl 1 malá špetka
- vanilkový extrakt 1½ lžičky
Postup přípravy
- V silnostěnném kastrolu prošlehejte kakao s polovinou smetany, pak zašlehejte zbylou smetanu, mléko a cukr. Žloutky se špetkou soli prošlehejte v misce a nechte stranou.
- Při střední teplotě zahřívejte kakaovou směs za častého promíchávání až dojde k varu. Sundejte ji z plotýnky. Asi hrnek horké směsi postupně zašlehejte ke žloutkům a tuto směs pak prošlehejte se zbylou kakaovou směsí v kastrolu.
- Při střední teplotě a za častého promíchávání pomalu zahřívejte, až směs zhoustne (měla by držet na obrácené lžíci a být nanejvýš 74 °C teplá). Pak ji sundejte z plotýnky a vmíchejte k ní vanilku.
- Krém teď přeceďte přes jemné síto do mísy, na povrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, nechte dojít do pokojové teploty a pak dejte nejméně na 3 hodiny do lednice. Vychladlou směs vlijte do strojku a postupujte podle pokynů výrobce, nebo ji dejte v pevné nádobě do mrazáku a během mražení několikrát promíchejte a protřete.
PRIMA TIP: Jako vždy při použití vajec bez dostatečné tepelné úpravy si musíme být jistí jejich naprostou nezávadností. Zatímco průmyslová výroba se uchyluje k použití sušených vajec (což má ovšem negativní dopad na chuť), použijte spíše vejce pasterizovaná, která jsou k mání ve větších supermarketech nebo přes internet. Pokrmy s málo tepelně upravenými vejci bychom také neměli podávat nemocným, seniorům, dětem a těhotným ženám. Jistou zkratkou k domácí zmrzlině, která má blíže k semifreddu, ale neobsahuje vejce, je „rychlovka“ v podobě směsi slazeného kondenzovaného mléka a smetany ke šlehání, která se pouze zmrazí (recepty najdete i na plechovkách kondenzovaného mléka).
Vyzkoušejte připravit italské semifreddo s lentilkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Semifreddo s lentilkami