Košíčky
- lískové oříšky (mleté) 90 g
- rýžová mouka 110 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1 špetka
- javorový sirup 70 g
- Kokosový olej (rozehřátý) 40 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Poleva
- Kokosový olej (rozehřátý) 30 g
- javorový sirup 25 g
- kakao (holandského typu) 15 g
Dokončení
- espresso 6 ks
- vanilková zmrzlina 12 kopečků
- ořechy (nebo kakaové boby nebo sušenky, drcené, na posypání) 3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a důlky formy na muffiny vymažte olejem.
- V míse promíchejte mleté ořechy, rýžovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidejte javorový sirup, rozehřátý olej a vanilku a dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. 2 Vzniklé sušší a drolivé těsto, které ale při stisknutí drží pohromadě, rozdělte na 6 kuliček. Kuličku vložte do důlků formy a vymačkejte po stěnách, aby vznikl košíček o stejné síle stěn. Formu vložte do trouby a košíčky pečte 10 minut, až u okrajů lehce zezlátnou a budou suché na dotek.
- Vyndejte z trouby, je-li třeba, stlačte trochu dna košíčků směrem dolů. Nechte ve formě chladnout 10 minut, pak košíčky opatrně vyndejte a nechte je dochladnout na mřížce. Chladnutím zpevní.
- Na polevu nechte v misce rozehřát olej a promíchejte ho se sirupem a kakaem dohladka.
- Nasekané ořechy krátce opražte na suché pánvi. Do každého košíčku dejte po 2 kopečkách zmrzliny, zalijte horkou kávou, pokapejte polevou a posypte. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: V této verzi jsou košíčky i poleva bezlepkové a veganské, ale můžete klidně použít běžnou hladkou mouku a čokoládovou polevu či sirup.
Vyzkoušejte také kávovou zmrzlinu se sušenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou podle Zdeňka Pohlreicha
ČTĚTE TAKÉ: Zmrzlinové perličky – prozkoumejte zajímavosti, které jste o ledové pochoutce nevěděli