Pomazánky jsou oblíbenou chuťovkou, snídaní, svačinou i rychlou večeří. Každá rodina má své oblíbené recepty, které často točí. Zkuste rozšířit rodinný repertoár o nové kousky k jejichž přípravě využijte podzimní zeleninu. Překvapivé, netradiční, ale geniální!
22 receptů na výborné pomazánky z podzimní zeleniny. Řepa, mrkev, křen, květák i dýně překvapí v nové roli
Nenápadná kořenová zelenina
Mrkev a celer, hlavní roli hrají v klasické svíčkové omáčce, neobejde se nich dobrý vývar, ale pomazánka? Samozřejmě! Nasládlá mrkve bude chutnat dětem, kořeněný celer zase příjemně překvapí dospělé. Ale i těm tam přistrouhejte trochu jablka, který s celerem báječně ladí. Kořenovka se dobře kombinuje i se sýry.
Připravte výtečnou celerovou pomazánku s jablkem podle návodného videoreceptu
Nepřehlédnutelná řepa
Červená řepa má specifickou a mírně nasládlou kořeněnou chuť. Do pomazánek se dá použít vařená, pečená i za syrova. Každopádně se odmění báječnou chutí a především nepřehlédnutelnou barvou, která ozdobí chlebíčky i jednohubky.
Zářivá dýně
Možná to zní trochu zvláštně, ale i z dýně lze připravit lahodnou pomazánku. Možností je například cizrnový humus ochucený a obarvený dýňovým pyré, který se hodí do podzimních sendvičů s plátky pečeného masa. Univerzální je také dýňové máslo, které lze dochutit naslano i nasladko, a pak používat jako pomazánku třeba na snídaňové tousty.
Česnek klasicky i netradičně
Česneková pomazánka je stálicí mnoha večírků, i když má pronikavou vůni a ostrou chuť, málokdo jí umí odolat. I když česnek vnímáme jako celoroční plodinu, právě na podzim probíhá sklizeň, a proto do našeho výběru bezpochyby patří!
Vyzkoušejte klasickou česnekovou pomazánku se sýrem podle návodného videoreceptu
Ostrý křen boduje
Další z kořenů, které neodmyslitelně patří k české kuchyni. Křen je zdravý, plný vitamínů, a nejlepší je za syrova. V pomazánce se jeho chuť lehce zaoblí a uspokojí i ty, kteří si odpírají například česnekovou pomazánku kvůli odéru.
Pohledné hlávky
Asi to není úplně tradiční, ale to nezmńamená, že to nechutná dobře! Ano, do pomazánek můžete použít i sezónní květák a brokolici. V této formě je možná přijmou i jejich odpírači.
Dary lesa
A na závěr třešinka, nebo spíš houbička... Když se vám procházka po lese vydaří a dorazíte domů s košíkem plným hub, můžete vyzkoušet zajímavou houbovou paštiku, která je skvělá třeba na topinky nebo bruschetty.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH