Suroviny
- sterilované bílé fazole, scezené a propláchnuté 1 konzerva
- menší červená řepa 4 ks
- sezamová pasta tahini 1/4 hrnku
- Olivový olej 1/4 hrnku
- Česnek 1 stroužek
- šťáva z 1/2 citronu
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve musíte upéct řepu. Odřízněte zelený vršek i spodní kořínek, řepy omyjte a položte je jednotlivě na kus alobalu. Zakápněte je olivovým olejem, osolte a pak zabalte do alobalu. Vložte je do vyhřáté trouby na 190 ˚C a pečte přibližně 30–35 minut, poté řepu zkontrolujte. Pokud do ní nůž lehce zajede, je hotová. Nechte lehce vychladnout a z řepy stáhněte slupku – jde to velmi snadno.
- Řepu pokrájejte na poloviny, dejte do mixéru s ostatními surovinami a rozmixujte. Během mixování používejte gumovou stěrku, aby se dobře rozmixovaly všechny přísady i ve spodní části mixéru. Hummus by měl mít hladkou strukturu bez větších kousků.
- Prima tip: Pokud nemáte pastu tahini, smíchejte 1/4 hrnku nasucho opražených sezamových semínek se lžící olivového oleje a vše rozmixujte v robotu dohladka.