Suroviny
- houby (sušené lesní ) 20 g
- žampiony (hnědé ) 250 g
- žervé 200 g
- smetana ke šlehání 120 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- přepuštěné máslo (ghí nebo olivový olej) 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Houby na 1 hodinu namočte do vody.
- Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
- Žampiony omyjte, odstraňte konce nožiček a nakrájejte je na plátky.
- Houby sceďte a nakrájejte je nadrobno.
- V hlubší pánvi rozehřejte ghí nebo olej, orestujte na něm cibuli a česnek.
- Poté přidejte žampiony, vše osolte a opepřete a nechte dusit.
- Nakonec přidejte houby a ještě cca 2–3 minuty duste spolu.
- Poté houbovou směs přendejte do mixéru, přidejte smetanu a žervé a rozmixujte do takové textury, aby nebyla úplně hladká, ale aby tam bylo vidět i cítit kousky hub.
- Podle chuti dosolte a dopepřete, přendejte do servírovacích skleniček či mističek a nechte vychladit.
- Podávejte s dobrým pečivem.