Těsto:
- hladká mouka 210 g
- moučkový cukr 25 g
- sůl 1 špetka
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- vanilkový lusk (zrníčka) cca 2cm ks
- citronová kůra (bio; žlutá část) 1/2 plodu
- plnotučné mléko 120 g
- máslo 105 g
- žloutek (vel. M) 1 ks
Hrušky:
- hruška (ideálně měkká, máslová a podlouhlá) 3 ks
- citronová šťáva 1/2 lžičky
- skořice (mletá cejlonská) 1/2 lžičky
- vanilkový cukr 10 g
Na dokončení:
Postup přípravy:
- Těsto: Do food processoru nasypte hladkou pšeničnou mouku, moučkový cukr, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou kůru z bio citronu. Vše společně ve food processoru promíchejte.
- K sypkým surovinám přilijte studené mléko, přidejte studené kostky másla a žloutek vytažený z lednice. Ve food processoru několika pulzy promíchejte – pulzy pomáhají rovnoměrnému rozdělení másla v těstě.
- Lepivé těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu, posypte moukou také po povrchu a prsty utlačte tak, aby mělo hladký nelepivý povrch. Těsto rozdělte napůl a z každého dílu vytvořte s pomocí mouky kulatý plát o tloušťce zhruba 4 cm.
- Oba pláty zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici přes noc odpočívat.
- Hrušky: Druhý den hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké proužky. Přesuňte je do misky, zakápněte citronovou šťávou, zasypte skořicí a vanilkovým cukrem. Ovoce nechte na kuchyňské lince odpočívat.
- Těsto vyjměte z lednice a počkejte zhruba 5 minut, dokud lehce nepovolí. Mezitím dno i boky formy vymažte rozpuštěným máslem, piškoty rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a troubu předehřejte na 170 ˚C na horkovzduch. Rošt vložte do středu trouby.
- První plát vyválejte na pomoučené pracovní ploše do kulatého tvaru tak, aby byl průměr těsta větší o výšku boků vaší formy (u formy 26 cm to bude celkem 6 cm navíc). Těsto na válečku přesuňte do formy.
- Dno formy bohatě zasypte piškotovou drtí (část si nechte na druhou vrstvu), která nasaje přebytečnou tekutinu z hrušek. Na piškoty navrstvěte hrušky zbavené přebytečné šťávy (v dlani šťávu z hrušek vymačkejte do dřezu). Na povrch hrušek položte plátky másla ve vzdálenosti zhruba 3 cm a mezi ně udělejte bobíky s džemem. Povrch posypte zbylými piškoty.
- Rychle vyválejte také druhý plát těsta, kterým koláč překryjte. Přebytečné těsto po krajích kuchyňskými nůžkami ustřihněte a horní těsto přehněte přes spodní okraj těsta pod něj. Okraje ozdobte nebo vidličkou spoje přitiskněte.
- Povrch koláče opatrně propíchejte hroty vidličky a vložte péct do trouby na 40 minut nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
- Můžete servírovat ještě teplý s kopečkem zmrzliny nebo příjemně vláčný i druhý den, kdy se chutě v koláči ještě více rozvinou.
Tomuto typu koláče se dříve říkalo pité = výraz pro druh plněného koláče ze dvou vrstev.
Máte raději jablka než hrušky? Pak si pusťte tento videorecept na lahodný koláč!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný koláč s vanilkou
A nebo mrkněte na další hruškové recepty, třeba vás zaujmou víc!