Suroviny
- hruška (pevné, oloupané a nakrájené na kousky) 10 ks
- cukr (přírodní typ demerara) 200 g
- jablečný ocet 200 ml
- cider (hruškový ) 100 ml
- badyán 1 hvězdička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- červená cibule (nakrájená) 2 ks
- zázvor (čerstvý, nastrouhaný) 1 lžička
- červené chilli papričky (čerstvé, rozpůlené, zbavené semínek a nakrájené) podle chuti
- sušené rozinky 50 g
Zelenina a ovoce v nejrůznějších pikantních nálevech od sladkokyselých po pekelně ostré je v Indii stejně jako u nás tradičním způsob, jak uchovat úrodu před zkázou a přeměnit ji v něco zajímavého, co obohatí ostatní pokrmy, ať už tamní, převážně vegetariánské, nebo i masové a/nebo grilovací hody. Od původních receptů na čatní se odvinul bezpočet inovativních postupů a také použité suroviny odpovídají dnes spíš místu, kde vznikly (hrušky aby v Indii pohledal). Záleží totiž jen na tom, aby bylo čatní dobře chuťově vyvážené, spojovalo v sobě nasládlost, navinulost i slanost, jemné a výrazné okořenění i příslušnou míru ostrosti.
Postup přípravy
- Cukr, ocet, cider, badyán, římský kmín, cibuli a zázvor uveďte ve velkém kastrolu do varu.
- Přidejte hrušky a chilli papričky a na mírném varu vařte 40 minut, až tekutina získá hustotu sirupu a hrušky změknou, ale nerozpadnou se. Vmíchejte rozinky, sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
- Pak čatní přesuňte do vysterilizovaných sklenic.
PRIMA TIP: Čatní se hodí nejen k indickým jídlům a jako doplněk dochucovadel ke grilovaným masům, též k sýrům (vyzkoušejte kombinaci tohoto čatní třeba s Blaťáckým zlatem), ale je skvělé třeba do burgerů, obložených chlebů, wrapů. Někteří odvážlivci si ho mažou i na chleba s máslem…
Pikantní hruškové čatní s rozinkami 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD