Pikantní hruškové čatní s rozinkami

Moje hodnocení
2x

Čatní patří k oněm neskutečným jídelním výdobytkům, které uchvátily globálně. Z kolonizované Indie si tuhle pikantní chuťovku zavařeninového typu kdysi přivezli Britové a dnes nerozlučně patří jak do jejich, tak do celosvětové kuchyně.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • pevné hrušky, oloupané a nakrájené na kousky 10 ks
  • přírodní cukr typ demerara 200 g
  • jablečný ocet 200 ml
  • hruškový cider 100 ml
  • badyán 1 hvězdička
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • červená cibule, nakrájená 2 ks
  • čerstvý zázvor, nastrouhaný 1 lžička
  • čerstvé červené chilli papričky, rozpůlené, zbavené semínek a nakrájené podle chuti
  • rozinky 50 g

Zelenina a ovoce v nejrůznějších pikantních nálevech od sladkokyselých po pekelně ostré je v Indii stejně jako u nás tradičním způsob, jak uchovat úrodu před zkázou a přeměnit ji v něco zajímavého, co obohatí ostatní pokrmy, ať už tamní, převážně vegetariánské, nebo i masové a/nebo grilovací hody. Od původních receptů na čatní se odvinul bezpočet inovativních postupů a také použité suroviny odpovídají dnes spíš místu, kde vznikly (hrušky aby v Indii pohledal). Záleží totiž jen na tom, aby bylo čatní dobře chuťově vyvážené, spojovalo v sobě nasládlost, navinulost i slanost, jemné a výrazné okořenění i příslušnou míru ostrosti.

Postup přípravy

  1. Cukr, ocet, cider, badyán, římský kmín, cibuli a zázvor uveďte ve velkém kastrolu do varu.
  2. Přidejte hrušky a chilli papričky a na mírném varu vařte 40 minut, až tekutina získá hustotu sirupu a hrušky změknou, ale nerozpadnou se. Vmíchejte rozinky, sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
  3. Pak čatní přesuňte do vysterilizovaných sklenic.

PRIMA TIP: Čatní se hodí nejen k indickým jídlům a jako doplněk dochucovadel ke grilovaným masům, též k sýrům (vyzkoušejte kombinaci tohoto čatní třeba s Blaťáckým zlatem), ale je skvělé třeba do burgerů, obložených chlebů, wrapů. Někteří odvážlivci si ho mažou i na chleba s máslem…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty