Akademie kvality

Hrušková marmeláda s voňavým kořením

Moje hodnocení
5x

Receptů na marmelády není nikdy dost. A v sezoně plné hrušek obzvlášť! Jejich největší předností je vysoký obsah vlákniny. Proto mohou pomoci v případě zácpy a nadýmání. Ovocná pochoutka z hrušek je zkrátka trefou do černého. Co je třeba udělat pro to, aby byla její konzistence naprosto dokonalá? Stačí jen jednotlivé kousky oloupat, vykrájet a jednu část nastrouhat, druhou pokrájet. Všechny hrušky následně vložit do hrnce spolu s kořením, medem, citronovou kůrou a pár dalšími přísadami. A pak už se skoro o nic nemusíte starat.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • zralé hrušky 2 kg
  • želírovací cukr 500 g
  • cukr krupice 100 g
  • voda 100 ml
  • med 3 lžíce
  • hřebíček 4 ks
  • badyán 2 hvězdičky
  • celá skořice 1 svitek
  • kůra ze 2 citronů (větší kousky)

Postup přípravy

  1. Hrušky oloupejte a zbavte je jádřinců. Půlku hrušek nastrouhejte nahrubo a druhou polovinu nakrájejte na menší kostky.
  2. Nastrouhané hrušky dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte med, cukr, kousky citronové kůry a všechno koření. Hrušky rozvařte na kaši cca za 15 minut. Poté ze směsi vyndejte všechno koření a citronovou kůru.
  3. Rozkrájené hrušky vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a zvolna zahřívejte. Hrušky vařte cca 15 minut. Poté přidejte hruškovou kaši a vařte ještě 5 minut.
  4. Ještě teplou směs přendejte do sterilizovaných sklenic. Důkladně zavřete a nechte úplně vychladnout víčkem dolů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty