Suroviny
- hruška (zralé ) 2 kg
- želírovací cukr 500 g
- cukr krupice 100 g
- voda 100 ml
- med 3 lžíce
- hřebíček 4 ks
- badyán 2 hvězdičky
- celá skořice 1 svitek
- citronová kůra (větší kousky) ze 2 citrónů
Postup přípravy
- Hrušky oloupejte a zbavte je jádřinců. Půlku hrušek nastrouhejte nahrubo a druhou polovinu nakrájejte na menší kostky.
- Nastrouhané hrušky dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte med, cukr, kousky citronové kůry a všechno koření. Hrušky rozvařte na kaši cca za 15 minut. Poté ze směsi vyndejte všechno koření a citronovou kůru.
- Rozkrájené hrušky vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a zvolna zahřívejte. Hrušky vařte cca 15 minut. Poté přidejte hruškovou kaši a vařte ještě 5 minut.
- Ještě teplou směs přendejte do sterilizovaných sklenic. Důkladně zavřete a nechte úplně vychladnout víčkem dolů.
Vyzkoušejte také hrušková povidla bez míchání podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená hrušková povidla bez míchání