Suroviny
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- měkký tvaroh 270 g
- strouhanka (světlá ) 90 g
- máslo 30 g
- cukr krupice 25 g
- skořicový cukr 1 sáček
- citronová kůra
- rum
- sůl
Omáčka
- švestková povidla (švestkový nebo švestkovo-hručkový džem či povidla (ideálně Náš džem švestka-hruška / Petr Kareš)) 1 sklenička
- cukr krupice
- solamyl 1 lžička
- rum 50 ml
Postup přípravy
- Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, ušlehejte s cukrem do pěny a pozvolna vmíchejte vejce a žloutek. Poté přidejte tvaroh a ostatní suroviny. Nechte odležet asi 2 hodiny v ledničce a polévkovou lžící tvarujte noky. Vařte v lehce osolené vodě podle velikosti noků 5–8 minut.
- Strouhanku opražte nasucho na pánvi dozlatova, poté přidejte skořici a cukr. Hotové noky obalte v ochucené strouhance.
- Na omáčku nechte rozpustit povidla s trochou vody. Přidejte panáka rumu a cukr podle chuti. Nakonec zahustěte solamylem, který si rozmíchejte zvlášť ve studené vodě a poté vmíchejte do omáčky.
PRIMA TIP: Pokud nemáte domácí džemy nebo povidla, jednoznačně doporučujeme Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ. Ovocné dobroty exkluzivní chuti, které získaly v Královéhradeckém kraji ocenění Regionální potravina.