redakce Prima FRESH

Honzovy kynuté buchty s hruškovými povidly

Moje hodnocení
4x

V pohádkách by český Honza (na rozdíl od mnoha našich slečen) bez buchet do světa nevyrazil. A byly to ty nejklasičtější, z kynutého těsta, upečené pěkně vedle sebe a příslušně naducané povidly, tvarohem, mákem či spojením dvou posledních, nádivkou šimlovou. Proto se dnes vžilo jejich pojmenování po této pohádkové postavě (i pro jejich pohádkovou chuť?). Pro změnu jsme použili místo švestkových povidel ta hrušková, která se zase vracejí na výsluní.

16 porcí
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na povidla předehřejte troubu na 200 °C. Hrušky zbavte stopek, bubáků a jadérek, můžete je oloupat a poté je nakrájejte na kousky. Dejte je do pekáče, promíchejte je s octem a bez míchání pečte asi 30 minut.
  2. Vmíchejte polovinu cukru a pečte bez míchání dál, po 20 minutách vmíchejte zbylý cukr a pečte znovu 20 minut.
  3. Vmíchejte koření, rozmixujte tyčovým mixérem, a pokud by se vám zdála povidla ještě řídká, pečte je dál, až se tekutina odpaří a dosáhnou požadované konzistence. Na náplň budete potřebovat asi 400 g, zbylá povidla ještě za horka naplňte do vysterilizovaných sklenic a postavte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila.
  4. Na těsto prosejte mouku na vál, uprostřed udělejte důlek, vlijte trochu mléka, přidejte trochu cukru a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít kvásek.
  5. Přidejte zbylé přísady na těsto a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nechte asi 1 hodinu kynout, během této doby těsto asi dvakrát propracujte.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta oddělujte malé kousky, na pracovní ploše je zploštěte asi na velikost dlaně, doprostřed dejte lžičku náplně a placičku dobře zabalte, aby náplň nevytékala. Buchty klaďte vedle sebe a švem dolů do máslem vymazaného pekáče a nechte je ještě asi 10 minut nakynout. Pak je co nejlépe potřete máslem ze všech stran, vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut dozlatova. Nechte asi 5 minut ve vypnuté troubě, pak vyndejte, opět potřete máslem a poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Toto je zcela klasický postup na buchty z kynutého těsta, ale to neznamená, že ho nemůžete lehce modernizovat a hnětení nesvěřit třeba robotu. Těsto vykyne i se sušeným droždím a také s druhem mouky si můžete pohrát, ovšem klasické jemné buchty s typickou chutí zaručí jen kvalitní hladká pšeničná mouka. Do buchet s robustnější náplní se hodí i mouka polohrubá, případně ve směsi s hladkou. Tajným tipem mnohých hospodyň je pak použití husího sádla namísto másla, ale službu vám prokáže i kvalitní jemný rostlinný olej, chcete-li se vyhnout živočišným tukům.

Mohlo by vás zajímat

Další originální recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty