Těsto
- hladká mouka 500 g
- mléko (vlažné) 250 ml
- moučkový cukr 100 g + na poprášení
- droždí (čerstvé) 1 kostka
- máslo (rozpuštěné) 100 g + na vymazání a potírání
- žloutek 2 kd
- sůl špetka
Náplň
- hruška 2 ks
- cukr krupice 300 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 3 ks
- badyán (nemusí být) 1 hvězdička
- ocet 2 lžíce
Postup přípravy
- Na povidla předehřejte troubu na 200 °C. Hrušky zbavte stopek, bubáků a jadérek, můžete je oloupat a poté je nakrájejte na kousky. Dejte je do pekáče, promíchejte je s octem a bez míchání pečte asi 30 minut.
- Vmíchejte polovinu cukru a pečte bez míchání dál, po 20 minutách vmíchejte zbylý cukr a pečte znovu 20 minut.
- Vmíchejte koření, rozmixujte tyčovým mixérem, a pokud by se vám zdála povidla ještě řídká, pečte je dál, až se tekutina odpaří a dosáhnou požadované konzistence. Na náplň budete potřebovat asi 400 g, zbylá povidla ještě za horka naplňte do vysterilizovaných sklenic a postavte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila.
- Na těsto prosejte mouku na vál, uprostřed udělejte důlek, vlijte trochu mléka, přidejte trochu cukru a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít kvásek.
- Přidejte zbylé přísady na těsto a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nechte asi 1 hodinu kynout, během této doby těsto asi dvakrát propracujte.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta oddělujte malé kousky, na pracovní ploše je zploštěte asi na velikost dlaně, doprostřed dejte lžičku náplně a placičku dobře zabalte, aby náplň nevytékala. Buchty klaďte vedle sebe a švem dolů do máslem vymazaného pekáče a nechte je ještě asi 10 minut nakynout. Pak je co nejlépe potřete máslem ze všech stran, vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut dozlatova. Nechte asi 5 minut ve vypnuté troubě, pak vyndejte, opět potřete máslem a poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Toto je zcela klasický postup na buchty z kynutého těsta, ale to neznamená, že ho nemůžete lehce modernizovat a hnětení nesvěřit třeba robotu. Těsto vykyne i se sušeným droždím a také s druhem mouky si můžete pohrát, ovšem klasické jemné buchty s typickou chutí zaručí jen kvalitní hladká pšeničná mouka. Do buchet s robustnější náplní se hodí i mouka polohrubá, případně ve směsi s hladkou. Tajným tipem mnohých hospodyň je pak použití husího sádla namísto másla, ale službu vám prokáže i kvalitní jemný rostlinný olej, chcete-li se vyhnout živočišným tukům.
Mohlo by vás zajímat
Další originální recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: