Suroviny
- hruška (nastrouhaná) 1 hrnek
- cukr 170 g
- kakao 1 lžíce
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- vanilka
- kefír 1/2 hrnku
- olej 1/3 hrnku
- hladká mouka 2 hrnky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- perníkové koření 1 lžička
Verze s celými hruškami:
- voda 2 hrnky
- bílé víno (dezertní) 1 hrnek
- cukr 3/4 hrnku
- citronová šťáva 1 lžíce
- celá skořice 1 svitek
- hřebíček 4–5 ks
- badyán 1 ks
- hruška (menší) 6 ks
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 175 °C. Hrušku nastrouhejte nahrubo, cukr smíchejte s kakaem a poté spolu s vajíčkem lehce vyšlehejte.
- Přidejte sůl, vanilku, kefír a olej, vše metličkou promíchejte. Pak zapracujte mouku s kypřicím práškem, sodou a perníkovým kořením. Nakonec do těsta vmíchejte nastrouhanou hrušku.
- Těsto na muffiny dejte do košíčků. Jestliže je chcete s celou hruškou uvnitř (připravenou podle postupu níže), tak košíček naplňte těstem z půlky a do těsta vtlačte předvařenou hrušku.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
Hruškové muffiny ovoněné perníkovým kořením Zdroj: Inna Valoušková
Na muffiny s celou hruškou musíte aspoň 5 hodin před pečením svařit vodu s vínem, cukrem, citronovou šťávou a kořením, vložit oloupané hrušky, vše přivést k varu a na mírném ohni povařit do změknutí ovoce. Trvá to zhruba 30 minut. Poté nechte hrušky louhovat a občas je otočte.
TIP: Muffiny s celými hruškami podávejte s crème fraîche a přelijte sirupem. Ten připravíte z nálevu z hrušek, který přivedete k varu a na mírném ohni svaříte.