Suroviny
- hruška (velká) 5 ks
- polohrubá mouka (pšeničná, např. Pernerka) 110 g
- vejce 3 ks
- smetana na vaření 150 ml
- třtinový cukr 60 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- vanilkový cukr 1 sáček
- perníkové koření 1 lžička
- mandlové plátky (na posypání těsta) 1//2 hrnku
Postup přípravy
- Hrušky zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte je nebo nastrouhejte na jemné plátky.
- Všechny zbylé ingredience smíchejte v míse tak, aby vzniklo hladké těsto. Do těsta následně opatrně vmíchejte nakrájené/nastrouhané hrušky a mandle.
- Pokud máte rádi rozinky nebo vlašské ořechy, můžete přidat i je. Ideálně namočené den předem do rumu.
- Kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem, směs do ní nalijte, posypejte plátky mandlí a špetkou cukru se skořicí a pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut (když do koláče píchnete špejl, tak je vždy vlhká díky hruškám – je tam větší podíl ovoce než těsta).
PRIMA TIPY:
- Koláč můžete podávat ještě horký s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou (můžete si ho druhý den klidně i ohřát chvilku v mikrovlnce).
- Místo perníkového koření můžete klidně použít jen skořici nebo vanilku.
- Místo hrušek můžete použít jablka nebo kombinaci hrušek a jablek.
Vyzkoušejte také linecký koláč s hruškami a marcipánem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Linecký koláč s hruškami a marcipánem podle Karolíny Kamberské