Těsto
- hladká mouka 160 g
- cukr krupice 60 g
- žloutek 1 ks
- máslo 60 g + na vymazání formy
- voda (dle potřeby)
- sůl špetka
Náplň
- tučný tvaroh 100 g
- žervé 200 g
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hruška (velké ) 5 ks
- vlašské ořechy 50 g
- med (tekutý) 2 lžíce
Postup přípravy
- V misce smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
- Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
- V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.
- Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
Další osvědčené recepty z nejkvalitnějších lokálních surovin najdete na webu akademiekvality.cz.
Hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy 2 Zdroj: akademiekvality.cz
Hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy 3 Zdroj: akademiekvality.cz