akademiekvality.cz

Hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy

Moje hodnocení
2x

Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech.

8 porcí
60 minut
česká

Těsto

  • hladká mouka 160 g
  • cukr krupice 60 g
  • žloutek 1 ks
  • máslo 60 g + na vymazání formy
  • špetka soli
  • voda dle potřeby

Náplň

  • plnotučný tvaroh 100 g
  • žervé 200 g
  • vejce 1 ks
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • velké hrušky 5 ks
  • vlašské ořechy 50 g
  • tekutý med 2 lžíce

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
  3. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.
  4. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Další osvědčené recepty z nejkvalitnějších lokálních surovin najdete na webu akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty