Lžička cukru

Jednoduchý hruškový koláč s vanilkou

Moje hodnocení
3x

Perfektní recept pro chvíle, kdy nasbíráte ovoce a přemýšlíte, jak ho rychle zpracovat. Suroviny máte vždy doma a snadný postup zvládnou i děti, tak si tenhle šťavnatý, sladký, voňavý podzimní koláč upečte spolu! Nadýchané těsto stejně dobře skryje i kousky jablek, švestek nebo jejich kombinaci.

10 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Koláčovou formu vymažte olejem. Hrušky oloupejte, zbavte jádřince a pokrájejte na větší kostičky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké, světlé, nadýchané pěny, která tvoří špičky. Trvá to zpravidla 8–10 minut. Snižte rychlost a krátce vešlehejte vychladlé rozpuštěné máslo, mléko a vanilkovou pastu.
  3. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, škrobem a solí. Pomocí stěrky ji po částech zapracujte do vaječné směsi.
  4. Zlehka vmíchejte pokrájené hrušky a těsto vlijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečený koláč nechte zchladnout ve formě, pak ho vyjměte a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Vanilková pasta představuje komfortnější způsob používání vanilky. Jedna lžička pasty odpovídá vyškrábnuté dřeni z 1 vanilky a je třeba ji rozmíchat s tekutými přísadami. Pasta se vyrábí rozemletím vanilkového lusku zpravidla s cukrem. Od značky Dr. Oetker ji koupíte v běžných supermarketech, britskou značku Taylor & Colledge najdete v obchodech Candy Store.

Vyzkoušejte i další moučníky s hruškami

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty