Suroviny
- máslo 80 g
- hruška (zralá) 6 ks
- vejce 3 ks
- třtinový cukr 120 g
- mléko 2 lžíce
- vanilka (pasta nebo vyškrábnutá dřeň z 1 lusku) 1 lžička
- hladká mouka 150 g
- škrob 30 g
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej (na vymazání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Koláčovou formu vymažte olejem. Hrušky oloupejte, zbavte jádřince a pokrájejte na větší kostičky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do hladké, světlé, nadýchané pěny, která tvoří špičky. Trvá to zpravidla 8–10 minut. Snižte rychlost a krátce vešlehejte vychladlé rozpuštěné máslo, mléko a vanilkovou pastu.
- V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, škrobem a solí. Pomocí stěrky ji po částech zapracujte do vaječné směsi.
- Zlehka vmíchejte pokrájené hrušky a těsto vlijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený koláč nechte zchladnout ve formě, pak ho vyjměte a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Vanilková pasta představuje komfortnější způsob používání vanilky. Jedna lžička pasty odpovídá vyškrábnuté dřeni z 1 vanilky a je třeba ji rozmíchat s tekutými přísadami. Pasta se vyrábí rozemletím vanilkového lusku zpravidla s cukrem. Od značky Dr. Oetker ji koupíte v běžných supermarketech, britskou značku Taylor & Colledge najdete v obchodech Candy Store.
Vyzkoušejte i další moučníky s hruškami