Najděte si recept
Na co máte chuť?

Skřivani
Suroviny (4 sklenice porce)
- syrové sádlo 1 kg
- maso (plecko a krkovice) 1,2 kg
- suché bílé vino 200 ml
- mletý pepř
- hrubá mořská sůl
Postup
- Sádlo nakrájejte na kostky o velikosti asi 3x3 cm. Maso pokrájejte na kostky o něco větší. Sádlo vložte do hrnce a na velmi mírném plameni je pomalu rozpouštějte a míchejte, dokud neztratí mléčně bílou barvu.
- Poté po částech a za stálého míchání vložte maso. Zalijte hrnkem vody, opět promíchejte a na středním plameni nechte probublávat. Za hodinu zmírněte plamen na úplné minimum, přiklopte kastrol poklicí a nechte bublat další hodinu. Máte-li pocit, že se maso začíná smažit, můžete ho znovu lehce podlít vodou.
- Přilijte víno a osolte. Dobře promíchejte a nechte bublat další hodinu již bez pokličky. Ke konci vaření směs opepřete, promíchejte, vypněte zdroj tepla a nechte odpočinout.
- Sádlo slijte do sklenic a maso ještě několik minut promíchávejte. Poté ho rozdělte do sklenic k sádlu a nechte vychladnout.
- Prima tip: Na přípravu použijte vyšší úzký kastrol, aby škvarky i maso zůstaly ponořené v tuku a nepřipalovaly se. Sádlo můžete na začátku škvaření podlít trochou vody. Odparující se voda zahřívá kostky sádla a ty se pak nepřipálí a snadněji se rozpustí.
- Pokud maso a škvarky nepřimícháte k vyškvařenému sádlu, budou křupavější. V sádle zůstanou měkké a vláčné.
- Připravujete-li obyčejné sádlo, můžete do něj na závěr místo vína přilít trochu mléka. Díky němu škvarky krásně zezlátnou.
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).