zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Autor: Hovory s řezníkem Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny

Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny

Hodnoceno: 7x
Sádlo vzniká vyškvařením vepřového tuku. Čím je syrové sádlo vyšší, tím budou škvarky lepší. Poctivou tukovou vrstvou se chlubí přeštické prase nebo domácí pašík, občas na vysoké sádlo narazíte i u prasat z menších chovů, poptejte se u svého řezníka. Škvaření sádla nevoní úplně libě, proto ho raději rovnou zpracujte větší množství. Protože teplé škvarky potěší, ale na vaření a pečení využijete i ty studené a sádlo, ať už do slaných pokrmů nebo sladkých. Pořádná zásoba se rozhodně nezkazí.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Sádlo rozkrájejte na 2cm kostky. Vsypte je do širokého kastrolu, podlijte 100 ml studené vody a zvolna zahřívejte. Občas promíchejte. Syrové sádlo se nejprve začne nafukovat, teprve pak pustí vlastní tuk. Kdybyste ho zahřívali nasucho bez vody, může se rychle připálit. 
  2. Jakmile se začne na dně objevovat vypékající se sádlo, zvyšte mírně teplotu. Čas od času míchejte, aby se sádlo nepřipálilo. 
  3. Tekuté sádlo slijte přes kovový cedník do připravené sklenice. V kastrolu však trochu sádla ponechte, aby se v něm škvarky dále škvařily a nezůstaly nasucho. Vyškvařte je dozlatova. 
  4. Sceďte a škvarky v cedníku obrácenou stranou lžíce důkladně vymačkejte. Ve chvíli, kdy je důkladně vymačkáte a zbavíte zbytků vnitřního rozpuštěného sádla, začnou se samy zpátky nafukovat.
  5. Teplé škvarky nasypte do misky a lehce poprašte solí. Jezte teplé nebo studené podle chuti. Sádlo nechte zchladnout a uložte je do lednice. 
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Autor: Hovory s řezníkem Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny

reklama

Hovory s řezníkem
Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku. 

www.kucharkaprodceru.cz

Související témata: sádlo , škvarky , zabíjačka , Malá jídla , Česká kuchyně