Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Zdroj: Hovory s řezníkem
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Zdroj:
Hovory s řezníkem
Sádlo vzniká vyškvařením vepřového tuku. Čím je syrové sádlo vyšší, tím budou škvarky lepší. Poctivou tukovou vrstvou se chlubí přeštické prase nebo domácí pašík, občas na vysoké sádlo narazíte i u prasat z menších chovů, poptejte se u svého řezníka. Škvaření sádla nevoní úplně libě, proto ho raději rovnou zpracujte větší množství. Protože teplé škvarky potěší, ale na vaření a pečení využijete i ty studené a sádlo, ať už do slaných pokrmů nebo sladkých. Pořádná zásoba se rozhodně nezkazí.
Postup přípravy
-
Sádlo rozkrájejte na 2cm kostky. Vsypte je do širokého kastrolu, podlijte 100 ml studené vody a zvolna zahřívejte. Občas promíchejte. Syrové sádlo se nejprve začne nafukovat, teprve pak pustí vlastní tuk. Kdybyste ho zahřívali nasucho bez vody, může se rychle připálit.
-
Jakmile se začne na dně objevovat vypékající se sádlo, zvyšte mírně teplotu. Čas od času míchejte, aby se sádlo nepřipálilo.
-
Tekuté sádlo slijte přes kovový cedník do připravené sklenice. V kastrolu však trochu sádla ponechte, aby se v něm škvarky dále škvařily a nezůstaly nasucho. Vyškvařte je dozlatova.
-
Sceďte a škvarky v cedníku obrácenou stranou lžíce důkladně vymačkejte. Ve chvíli, kdy je důkladně vymačkáte a zbavíte zbytků vnitřního rozpuštěného sádla, začnou se samy zpátky nafukovat.
-
Teplé škvarky nasypte do misky a lehce poprašte solí. Jezte teplé nebo studené podle chuti. Sádlo nechte zchladnout a uložte je do lednice.
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Zdroj: Hovory s řezníkem
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny
Zdroj:
Hovory s řezníkem