Suroviny
- vepřové sádlo (syrové ) 1 kg
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Sádlo rozkrájejte na 2cm kostky. Vsypte je do širokého kastrolu, podlijte 100 ml studené vody a zvolna zahřívejte. Občas promíchejte. Syrové sádlo se nejprve začne nafukovat, teprve pak pustí vlastní tuk. Kdybyste ho zahřívali nasucho bez vody, může se rychle připálit.
- Jakmile se začne na dně objevovat vypékající se sádlo, zvyšte mírně teplotu. Čas od času míchejte, aby se sádlo nepřipálilo.
- Tekuté sádlo slijte přes kovový cedník do připravené sklenice. V kastrolu však trochu sádla ponechte, aby se v něm škvarky dále škvařily a nezůstaly nasucho. Vyškvařte je dozlatova.
- Sceďte a škvarky v cedníku obrácenou stranou lžíce důkladně vymačkejte. Ve chvíli, kdy je důkladně vymačkáte a zbavíte zbytků vnitřního rozpuštěného sádla, začnou se samy zpátky nafukovat.
- Teplé škvarky nasypte do misky a lehce poprašte solí. Jezte teplé nebo studené podle chuti. Sádlo nechte zchladnout a uložte je do lednice.
Domácí vepřové sádlo a křupavé škvarky podle Florentýny Zdroj: Hovory s řezníkem