Taštičky:
- tuňák (kousky nebo filety ve slunečnicovém oleji s koprem; např. Franz Josef Kaiser) 2 konzervy, celkem 340 g
- olivy (řecké Kalamata) 6 ks
- kopr (čerstvý)
- citronová šťáva 2 lžíce
- gorgonzola 100 g
- filo těsto
- sůl
- pepř
- olivový olej (nebo máslo; na potření)
Máslová omáčka s koprem:
- máslo 250 g
- bílé víno 100 ml
- bílý vinný ocet 50 ml
- šalotka 1 větší ks
- kopr (nasekaný) 1 lžička
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- sůl
- kajenský pepř (dle chuti)
Postup přípravy:
Scezeného tuňáka smíchejte s plátky vypeckovaných oliv, nasekaným koprem, citronovou šťávou a nadrobenou gorgonzolou. Dochuťte solí a pepřem.
Z těsta vykrojte čtverce o velikosti asi 15 × 15 cm, na jednu porci použijte tři plátky. Jednotlivé lístky těsta potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem a vrstvěte vždy tři na sebe, aby těsto lístkovalo a bylo křupavé.
Směs tuňáka naneste lžící na připravené těsto, zabalte do tvaru měšce a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut nebo dozlatova.
Bílé víno, ocet, najemno nakrájenou šalotku, lístky tymiánu a špetku soli vařte, dokud se směs nezredukuje na polovinu. Do zredukovaného základu vmíchejte postupně kostičky másla.
Omáčku přeceďte, ochuťte kajenským pepřem a koprem. Hotové taštičky podávejte s máslovou omáčkou ochucenou čerstvým koprem.
Pokud nechcete použít ochuceného tuňáka, klidně sáhněte po variantě ve vlastní šťávě nebo v oleji.
Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Zdroj: Franz Josef Kaiser
Konzervu tuňáka můžete samozřejmě využít i na pomazánku. A my máme videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Tuňáková pomazánka s vejci