Těsto
- žampiony 150 g
- máslo 100 g + na restování
- Polotučné mléko 250 ml
- sůl
- hladká mouka 150 g
- vejce 2 ks
- žloutek 3 ks
- strouhaný sýr (gouda, parmazán...) 150 g
- hladkolistá petržel 8 snítek
- tymián 8 snítek
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (na smažení)
Na obalení
- vejce 3 ks
- Polotučné mléko 50 ml
- sůl
- strouhanka
Postup přípravy
- Očistěte žampiony, nakrájejte je nadrobno a orestujte na rozpáleném másle dozlatova. Odstavte a nechte vychladnout.
- V kastrůlku přiveďte mléko s máslem a špetkou soli k varu. Vsypte mouku a důkladně míchejte, dokud se hmota nepřestane lepit a nevytvoří kouli. Přendejte do mísy a nechte zchladnout.
- Do vychladlého těsta postupně zapracujte vejce, žloutky, žampiony, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky a pepř. Vymíchejte hladkou hmotu.
- Odebírejte kousky těsta, tvořte kuličky a obalujte je postupně v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě oleje asi 6 minut dozlatova. Hotové krokety nechte okapat na papírové utěrce.
- Servírujte je horké – ideálně s ajvarem a zakysanou smetanou.
PRIMA TIPY:
- Nebojte se kombinovat sýry – zkuste kromě klasické goudy či eidamu přidat trochu parmazánu nebo nivy. Krokety získají výraznější chuť a ještě krémovější vnitřek.
- Dodejte křupavost – část strouhanky nahraďte rozdrcenými kukuřičnými lupínky nebo panko strouhankou. Výsledek bude extra křupavý.
- Lehčí verze – krokety můžete místo smažení upéct v troubě. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova.
- Variace na přílohu – kromě ajvaru a zakysané smetany vyzkoušejte domácí bylinkový dip, česnekovou majonézu nebo rajčatovou salsu.
Vyzkoušejte také smažené masové krokety podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Telecí krokety s polníčkovým salátem podle Zdeňka Pohlrieicha