Suroviny
- máslo (na smažení cibule i placiček)
- cibule 1 ks
- brambory (uvařené vcelku) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- houska (starší) 3 ks
- vejce 2 ks
- pažitka 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- polohrubá mouka 3 lžíce
- pivní sýr 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek 1 špetka
- hovězí vývar (na zalití )

Postup přípravy
- Na rozehřátém másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Uvařené brambory nastrouhejte najemno a přidejte je k cibuli.
- Vmíchejte prolisovaný česnek, housky nakrájené na kostičky, vejce, většinu nasekané pažitky a petrželky, mouku a na kousky nakrájený pivní sýr. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vše důkladně promíchejte.
- Těsto nechte asi 30 minut odpočinout.
- Vytvarujte ploché placičky a smažte je na rozpáleném másle dozlatova.
- Hotové placičky podávejte posypané zbylou pažitkou a petrželkou, případně je zalijte horkým vývarem.
PRIMA TIPY
- Použijte zralejší, výrazný sýr s pivní příchutí – dodá placičkám hloubku a pikantní tón.
- Pokud chcete lehčí variantu, zkuste placičky pokapané olejem péct v troubě na pečicím papíru místo smažení.
- Podávejte je s čerstvým zeleninovým salátem, nebo jako nečekaně chutnou přílohu k masu.
Vyzkoušejte také placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor