Pomazánka
- červená paprika 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- uzená kuřecí stehna 2 ks
- česnek 2 stroužky
- mletá uzená paprika 1 lžíce
- chilli omáčka (podle chuti)
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- žervé 100 g
- majonéza 30 g
- jarní cibulka 2 ks
Grissini
- hladká mouka 250 g + na poprášení
- mořská sůl 1 lžíce
- droždí 42 g
- třtinový cukr 1 lžička
- sušený tymián 1/2 lžíce
- sušená bazalka 1/2 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžíce
- strouhaný parmazán 40 g
- olivový olej (smíchaný se solí na potření)
- anglická slanina (plátky, opečené)
Postup přípravy
- Papriky vložte do pekáčku, zakapejte olejem, osolte, opepřete a pečte při 200 °C asi 15 minut. Přesuňte je do misky, poté je zakryjte, nechte zapařit, oloupejte, vyjměte semeníky a nadrobno nakrájejte.
- Maso oberte od kostí a pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna, která smíchejte s prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, chilli omáčkou dle chuti, worcesterem, žervé, majonézou, pečenou paprikou, šťávou z paprik a nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a chilli omáčkou. Pomazánku nechte odležet v chladničce.
- Mouku prosejte do mísy a přidejte sůl. Do hrnku nalijte 150 ml vlažné vody, rozdrobte do ní droždí a přidejte cukr. Nechte v teple vzejít kvásek, který poté přimíchejte k mouce, přidejte bylinky, česnek a parmazán. Vypracujte na hladké těsto, které nechte v teple kynout minimálně 60 minut.
- Těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a krájejte na 1 cm široké proužky, které klaďte na plechy vyložené pečicím papírem, nechte ještě lehce nakynout. Povrch tyčinek potřete olivovým olejem smíchaným s vodou a solí. Pečte při 160 °C asi 30 minut dozlatova. Pomazánku ozdobte nasucho pečenou slaninou a podávejte s čerstvě pečenými grissini.

Pomazánka z uzeného kuřete s pečenou paprikou a domácí bylinkové grissini Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také grissini s dipem ze sušených rajčat podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Italské tyčinky grissini s olivami a rozmarýnem a dipem ze sušených rajčat