Fazolové kuličky:
- cibule 1 ks
- olivový olej 3 lžíce + na potření kuliček
- česnek 2 stroužky
- kapusta 200 g
- sůl
- pepř (mletý černý)
- fazole (vařené) 300 g
- lněné semínko (mleté) 3 lžíce
- kečup 2 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- slunečnicová semínka 50 g
- strouhanka 40 g
Pesto:
- kapusta (listy) 200 g
- česnek 2 stroužky
- slunečnicová semínka (opražená) 50 g
- olivový olej
- citronová šťáva 1 lžíce
- parmezán (strouhaný) 2 lžíce
Postup přípravy:
Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji v pánvi. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce opečte. Přimíchejte nasekanou kapustu, osolte, opepřete a pod pokličkou duste asi 10 minut.
Fazole dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Lněné semínko smíchejte se 3 lžícemi vody, kečupem, římským kmínem, slunečnicovými semínky, solí a pepřem. Vše vmíchejte k fazolím, přidejte kapustu a dle potřeby strouhanku, aby vznikla kompaktní hmota. Nechte směs 30 minut odležet.
Ze směsi tvarujte malé kuličky, položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem a pečte při 200 °C asi 40 minut dozlatova.
Mrkev a brambory nakrájejte na kousky, vložte do hrnce, zalijte 150 ml vody a krátce povařte. Odstavte z plotny, přidejte majonézu, osolte, opepřete a rozmixujte na jemnou kaši.
Listy kapusty spařte, ihned vložte do ledové vody, poté osušte a překrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru spolu s česnekem a semínky, osolte, opepřete a rozmixujte. Dle potřeby přilijte olej, dokud nevznikne pesto. Dochuťte citronovou šťávou a parmezánem. Fazolové kuličky podávejte s mrkvovou kaší a kapustovým pestem.
Další famózní jídlo, které si můžete připravit i podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Falafel z cizrny